2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Gyakori kérdések az szja-bevallással kapcsolatban

1. Ha az adózó levélben megkapta az adóbevallási tervezetet, és egyetért annak tartalmával, van-e teendője?

Ha egyetért az adóbevallási tervezettel, amit a NAV készített, akkor nem kell tennie semmit. Ebben az esetben 2017. május 22-én a tervezet lesz az adózó hivatalos adóbevallása.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásáról rendelkezhet a bevallástól elkülönülten is 2017. május 22-ig, a 16EGYSZA nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban).

2. A magánszemély őstermelő munkaviszony mellett, de 2016-ban nem volt őstermelésből származó bevétele. Van ügyfélkapuja, de nem találja a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet. Mi lehet az oka?

A jogszabályi előírások alapján a NAV nem készített adóbevallási tervezetet többek között annak, aki a 2016 bármely napján mezőgazdasági őstermelőnek minősült, vagy rendelkezett a családi gazdaságok nyilvántartási számával. E tény független az őstermelőként elért bevétel nagyságától. A 2016-ra vonatkozó bevallási kötelezettségét önadózóként a 16SZJA bevallás benyújtásával teljesítheti.

3. Hogyan módosítható az adóbevallási tervezet, hogy az adózó a családi adókedvezményt visszakapja a két gyermeke után? A tervezetben ugyanis nem szerepel semmi erről.

Amennyiben a magánszemély a munkáltatónak év közben nem tett adóelőleg-nyilatkozatot a családi kedvezmény érvényesítéséről, akkor a kedvezménnyel kapcsolatos adatok nem szerepelnek a bevallási tervezetben.

Ha ügyfélkapuval rendelkezik, akkor az elkészített bevallási tervezetet az elektronikus felületen módosíthatja a kedvezményre tekintettel. Amennyiben pedig a bevallási tervezetet postai úton kapta meg, akkor egy 16SZJA bevallást kell benyújtania 2017. május 22-ig.

4. Tavaly a magánszemély eladta a lakását. Kell-e ezt a jövedelmet a bevallási tervezetben szerepeltetni?

Az ingatlan értékesítésnél akkor kell a bevallásban adatot szerepeltetni, ha abból a magánszemélynek bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme származott (bevétel, költségek, tulajdonban tartás időszakának figyelembevételével).

Az adóbevallási tervezet – adatszolgáltatás hiányában – az ingatlan értékesítésre vonatkozó adatot nem tartalmazhat, így erre tekintettel a tervezetet a magánszemélynek kell módosítania, kiegészítenie.

5. A magánszemély Németországban él és dolgozik, csak ebben az országban szerzett 2016-ban munkabérből származó jövedelmet, illetve tavaly eladta magyarországi ingatlanát, amiből adóköteles jövedelme keletkezett. A külföldi jövedelmet hol kell szerepeltetni az adóbevallásban? Kell-e egyáltalán szerepeltetni?

Ha a belföldi illetőségű magánszemély az adóévben szerzett Magyarországon adóköteles jövedelmet is, akkor bevallás benyújtására kötelezett, és a teljes körű adókötelezettség alapján a külföldön adóköteles, Magyarországon az adó alól mentesített jövedelmét tájékoztató adatként szerepeltetni kell a 16SZJA bevallásban („B” lap 57. sor).

6. Hogyan lehet érvényesíteni a bevallási tervezetben a személyi kedvezményt?

Amennyiben a magánszemély a munkáltatónak év közben nem tett adóelőleg-nyilatkozatot a személyi kedvezmény érvényesítéséről, akkor a kedvezménnyel kapcsolatos adatok nem szerepelnek a bevallási tervezetben.

Ha ügyfélkapuval rendelkezik, akkor az elkészített bevallási tervezetet az elektronikus felületen módosíthatja a kedvezményre tekintettel. Amennyiben pedig a bevallási tervezetet postán kapta meg, akkor 16SZJA bevallást kell benyújtania 2017. május 22-ig.

8. Van ügyfélkapum, de a regisztrációkor megadott e-mail cím már nem él. Hogyan fogom tudni megnézni az adóbevallásomat?

Az elektronikus levélcím módosítására az ügyfélkapun belépve a „Saját adatok” menüpontban van lehetőség.

9. Érvényesíthető a családi kedvezmény azokra a hónapokra, amikor nem volt jövedelmem?

A családi kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyben a szülő családi pótlékra jogosult volt, függetlenül attól, hogy az adott hónapban volt-e adóköteles jövedelme.

10. A magánszemély befizetendő adót tartalmazó bevallási tervezetét postán megkapta, de a tervezet mellett nem kapott csekket. Hogyan juthat hozzá?

A magánszemély egyéni levélben, postai úton kérheti a kötelezettségének teljesítéséhez szükséges csekk postázását, illetve személyesen a lakóhelyéhez legközelebb eső ügyfélszolgálaton is rendelkezésére állnak. Az igénylés megkönnyítéséhez a NAV nyomtatványt is rendszeresített, CSEKK elnevezéssel. Lehetősége van arra is, hogy a befizetést átutalással teljesítse, a kapcsolódó számlaszámokról a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) tájékozódhat, ahonnan az említett nyomtatvány is letölthető.

7. Megkaptam az adóbevallási tervezetet, amely mellett

adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozat is található (vagy)
a tájékoztatólevélben a bevallás hiányosságára vonatkozó jelzés szerepelt.

Mi ezzel a teendőm?

A kiegészítő nyilatkozatot 2017. május 22-ig kell visszaküldeni a NAV-nak, a tervezetet csak így lehet véglegesíteni. A nyilatkozatot ki kell tölteni és alá kell írni.

Amennyiben a tájékoztató levélben hiányosságra, eltérésre vonatkozó üzenet szerepel, annak elfogadása nem lehetséges, a rendezés érdekében önálló 16SZJA bevallást szükséges benyújtani, melyhez a megkapott adóbevallási tervezet jó alapot nyújt.

11. Akiknek a bevallás kitöltése kapcsán bármilyen kérdésük van, hova fordulhatnak?

A bevallás kitöltésével kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06/40/42-42-42) keresztül, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatain ügyfélfogadási időben az ügyintézőktől szakszerű segítséget kaphatnak az adózók, valamint számos tájékoztató olvasható a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), ahol lehetőség van e-mailben is kérdést feltenni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …
március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgálta…

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …