2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gyakori jövedelem-letiltás

Napjainkban a jövedelem-letiltás az egyik leggyakrabban alkalmazott végrehajtási mód, ugyanis adótartozás esetén, ha az adós rendszeres jövedelemmel (munkabér, illetmény, nyugellátás stb.) rendelkezik, elsősorban ezt tiltja le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Jövedelem letiltásakor a NAV értesíti az adóst és munkáltatóját, hogy az adótartozás megfizetéséig letiltja az adós nettó jövedelemének 33 százalékát. A nettó jövedelemnek csak a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét (jelenleg 28.500 Ft) meghaladó része vonható el. Nem lehet letiltani a baleseti járadékot, a táppénzt, a gyermekek nevelését támogató juttatásokat (pl.: gyes, gyed, családi pótlék, nevelési segély stb.), a munkanélküli segélyt és a gondozási, ápolási díjakat, segélyeket sem.

A letiltással kapcsolatos kötelezettségek betartását a végrehajtók a munkáltatónál is ellenőrizhetik. Szabálysértés esetén a NAV a kifizetőt kötelezi az adótartozás megfizetésére. A fizetési határidő eredménytelen elteltével a munkáltatóval szemben is megindul a tartozás behajtása.

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek saját, vagy családtagjaik megélhetése a letiltás miatt veszélybe kerül, fizetési kedvezmény iránti kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek