2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Gömör Expo Putnokon

A tervek szerint a Gömör Expo fokozatosan a határ két oldalán fekvő térség gazdasági lehetőségeit a befektetők irányában prezentáló rendezvénnyé válik.

A Gömör Expó Szervezői és Magyarország Kassai Főkonzulátusa úgy látják, hogy a putnoki Gömör Expónak fokozatosan a magyar-szlovák határvidéken való munkahelyteremtés eszközévé kell válnia.
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még múlt éven egyezett meg szlovák partnerével, Miroslav Lajčákkal, hogy a határvidéken való munkahelyteremtés a két ország együttműködésének középpontjába kerül. Erről a két nemzeti befektetési ügynökség, a magyar HIPA és a szlovák SARIO is egyezményt kötött.
A gömöriek úgy látják, hogy a két kormány munkahelyteremtési szándéka kiemelten érinti régiójukat, amelyben az országos átlagot is meghaladóan magas a munkanélküliség. A 17 évvel ezelőtt alapított Gömör Expó túlélte a gazdasági válságot, és Magyarország Kassai Főkonzulátusa szerint alkalmassá tehető arra, hogy a határ két oldalán fekvő régió gazdasági jelentőségét a potenciális befektetők felé kommunikálja. Ennek érdekében Magyarország Kassai Főkonzulátusa,  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Putnok város és az expó szervezői a következő években növelni kívánják az expón kiállító magyar, szlovák és nemzetközi cégek számát és olyan kísérőrendezvények, business fórumok szervezésére törekszenek, amelyek felkeltik a nemzetközi gazdasági élet figyelmét a régió iránt.
Az első lépést ebben az irányban a 2015. április 30-án 10 órakor kezdődő XVII. Gömör Expó jelenti, amelynek tapasztalatai alapján alakítják ki a szervezők a következő expók továbbfejlesztésének koncepcióját. Idén az együttműködés központi gondolata, hogy “Miért éppen Gömör?“, azaz miért érdemes Gömört a befeketetők figyelmébe ajánlani. Jövőre a rendezvény középpontjában “Az új Gömör“ jelszava alatt az idén ősszel elfogadásra kerülő integrált fejlesztési tervek bemutatása fog állni, míg a remények szerint két év múlva “Első lépések az új Gömörben“ címmel a fejlesztési tervek megvalósításának első lépéseit prezentálják majd.
Az idei Gömör Expo alkalmat teremt arra is, hogy gazdasági téren is élénküljön a gömöri testvérvárosok kapcsolata. Ezt már idén is szimbolikusan kifejezi, hogy Gömör legészakibb városa, Tiszolc a Gömör Expo utolsó napján, május 2-án indítja el a nosztalgia fogaskerekű szezont azon a vasútvonalon, amely valamikor Putnokkal is összekötötte.
A Gömör Expóról bővebb információ a Novico honlapján található: http://www.novico.hu/expo/gomor-expo/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…