2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Gépek nem helyettesíthetik a szakembereket

Párbeszédre hívja a fiatalokat a „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál”
A folyamatosan bővülő vállalkozások egyre több műszaki, köztük villanyszerelő szakembert várnak. A felmérések szerint ez utóbbi területen a jelenleginél közel 45%-kal több végzős diákra lenne szükség évről évre. Az utánpótlásképzés azért is nélkülözhetetlen, mert a robotizáció nem old meg minden egyes munkafolyamatot. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett, Miskolcon október 4-én zajló „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” elnevezésű roadshow célja, hogy élményalapon ismertesse meg és népszerűsítse a műszaki szakmákat a fiatalok körében.

A 21. században beköszöntött „negyedik ipari forradalom” egyre nagyobb munkaerő keresletet gerjeszt a műszaki pályákon. Folyamatosan növekvő igény mutatkozik hazánkban is a szakképzett munkaerőre, köztük a villamossághoz értő szakemberekre. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45%-kal többre, mint ahány diák jelenleg a szakgimnáziumokban végez.

„Ahhoz, hogy a fiatalok számára vonzóvá váljon a műszaki pálya, fontos megismerniük, hogy a mindennapokban az életük részét képező eszközök működésében milyen szerepet játszik ez a szakma, amely sokszínűségéből adódóan számos lehetőséget kínál különböző szakterületen a végzett hallgatók számára” – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Ilyen például az építőipar, amely fellendülésének köszönhetően egyre több szakembert tud foglalkoztatni. 2017 I. negyedévében 2061 új lakás épült, ami 47%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 89%-kal magasabb, mint 2016. I. negyedévében (KSH). Ebben a számban pedig a magáningatlanok felújítása és az egyéb, nem lakó célú ingatlanok építése még nem is szerepel. Ezekben az épületekben pedig ugyancsak szükség van a villamoshálózat kiépítésére, ezáltal egyre nagyobb számban villanyszerelőkre is.

A villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A tiszta energia térnyerése, az egyre növekvő villamosenergia-szükséglet kielégítése is nagyobb számú munkaerőt kíván. Nem beszélve arról, hogy a kétszázezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos karbantartása és korszerűsítése is jelentős szakmai kihívást jelent az áramszolgáltató társaságoknak.

Az említett példák jól mutatják, hogy azok a munkafolyamatok, amelyek nem automatizálhatóak, jelentős emberi erőforrást igényelnek. A színvonalas munkavégzés a jövőben a technológia és az emberi tényező alapvető integrálásában rejlik.

Ezt felismerve indult 2017 tavaszán Miskolcon a Foglalkoztatási Paktum Program, amely a valós munkaerőpiaci keresleten és kínálaton alapuló képzési, humán fejlesztési, illetve foglalkoztatási programokat dolgoz ki és valósít meg a szakképző intézmények és a városban működő cégek együttműködésével. A program legfőbb célja, hogy az egyes területeket érintő szakemberhiányt folyamatos tovább- és átképzésekkel enyhítse. Ennek a város egészét érintő társadalmi-gazdasági jelentősége, hogy a vállalatok rövidtávon új, megfelelően képzett munkaerőhöz jutnak.

Miskolc hosszú távú foglalkoztatási programjának megalapozásához illeszkedik a városban október 4-án nyíló „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” is, amely élményalapú elven népszerűsíti a műszaki szakmákat az ifjúság körében. Fontos célkitűzés, hogy a diákok megismerjék a műszaki pályában rejlő lehetőségeket, valamint azt, hogy – többek között – a villamosipari szakemberképzés és szakma egy kiszámítható életpályamodellt kínál. A rendezvény azoknak a pályaválasztás előtt állóknak segít a döntésben, akik néhány év múlva a jövő technológiáinak szóvivői lesznek.

Tavaly országosan 400 iskolából közel 8000 gyerek látogatta meg a műszaki pályaválasztó rendezvényt, idén országosan több mint 10 000 diákot hív párbeszédre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, amely pályaválasztó roadshow-ját iparági összefogással és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével valósítja meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…