2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Gazdaság-gyógyszeripar-beruházás-Magyarország-Dél-Korea

Gazdaság-gyógyszeripar-beruházás-Magyarország-Dél-Korea

Székesfehérváron épít gyógyszergyárat a dél-koreai Wooshin Medics
Mintegy 6 millió euró értékű (1,8 milliárd forint) zöldmezős beruházással Székesfehérváron épít gyógyszergyárat és kutatás-fejlesztési labort a dél-koreai Wooshin Medics – jelentette be Nam Tak Szu, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten.
Nam Tak Szu szerint Magyarország számos más európai ország között lett a legjobb helyszín a több mint 3 ezer négyzetméteres, kétszintes gyártóbázis megépítéséhez. A lehetséges helyszínek között volt Lengyelország, Csehország és Olaszország is.

    Az országban fejlett a gyógyszeripar, jól képzett a munkaerő, és Székesfehérvár fekvése logisztikai szempontból is kedvező – sorolta. A tavaly év végén megvásárolt 9 ezer négyzetméteres székesfehérvári telken kezdődik az építkezés. A beruházással legalább ötven új munkahelyet teremtenek, és a terveik szerint egy k+f központot is létrehoznak a gyáron belül – mondta. Ismertette: az itt gyártott termékek 90 százalékát exportálják majd, az új üzemben egyebek között a Cataplasma nevű úgynevezett hidrogéles tapaszt, illetve a bőrön át felszívódó gyógyszeradagoláshoz tervezett tapaszt fognak gyártani.

    Szijjártó Péter azt emelte ki, hogy tavaly a külgazdasági stratégia egyik legsikeresebb területe a magyar-dél-koreai kapcsolatok fejlődése volt.

    A magyar export 24 százalékkal nőtt 2013-ban, így elérte a 270 millió dollárt az első 11 hónapban, a dél-koreai működőtőke befektetések értéke pedig megduplázódott Magyarországon, több mint 2 milliárd eurót tesz ki – tette hozzá. Jelenleg 66 dél-koreai vállalat több, mint 22 ezer embernek ad munkát az országban.

    Kifejtette: a gyógyszeripari beruházásoknak különös jelentősége van Magyarországon, az ágazat évente 755 milliárd forint értéket termel, ebből több mint 650 milliárd forint az export. A Wooshin munkahelyteremtő beruházása – amely az egyik leginnovatívabb ágazatba érkezik – hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a válság utáni új világrendben jobban teljesítsen – tette hozzá.

    Szijjártó Péter kiemelte:  a cég komplex tevékenységet telepít az országba, a kereskedelemtől, a gyártáson át, a kutatás-fejlesztésre is kiterjed majd a fehérvári üzem működése. Három innovatív és magas k+f hozzáadott értéket képviselő terméket – hidrogéles tapasz, szájban oldódó filmtabletta, és bőrön át felszívódó tapasz – fognak gyártani, a harmadik évtől évi 30 milliós mennyiségben – mondta az államtitkár. Hozzátette: a beruházás a magyar gyógyszeripar és gyógyászati technológiák fejlettségét, és a kormány innovációt előtérbe helyező gazdaságpolitikájának helyességét is bizonyítja.

    Közölte azt is, hogy Magyarország Dél-Korea negyedik legfontosabb partnere az egész régióban, és Korea pedig az ország harmadik legfontosabb távol-keleti partnere.

    Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy Magyarország egyik fontos gazdasági központja tud továbbfejlődni azzal, hogy a társaság Székesfehérvárt választotta beruházásának helyszínéül.

    A szöuli cég 2013-ban nyitotta meg első európai irodáját Budapesten, Woo Shin Magyarország Kft. néven, mely az első lépés volt az európai piac felé történő nyitásban. Az épülő gyár várhatóan 2015-ben kezdi meg a termelést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…