2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Folyószámla-kivonatok, pótlékértesítők postázása

A folyószámla-kivonatokat valamint a pótlékértesítőket – 2014. december 31-én fennálló állapotot figyelembe véve – legkésőbb október 31-ig küldi ki az érintett adózók részére a NAV.

Azok az adózók, akik a bevallás, illetve adatszolgáltatás teljesítésére elektronikusan kötelezettek, vagy önkéntesen nyújtották be elektronikusan a bevallásukat, nem kapnak értesítést. Ők az ügyfélkapun (www.magyarország.hu) az eBEV szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező felület segítségével megtekinthetik folyószámlájuk állapotát.

A folyószámla értelmezésekor az alábbiakat kell figyelembe venni:

Az adófolyószámla adónemenként vezetett kétoldalú kimutatásában egyik oldalon az adózó kötelezettségei, a másik oldalon a pénzforgalom adatai találhatók. A bevallási oldal a bevallásokból származó adatokat, továbbá – ha volt ilyen – az ellenőrzés során megállapított kötelezettségeket tartalmazza, egyéb adatok mellett. A pénzforgalmi oldal tartalmazza az adózói befizetéseket, kiutalásokat vagy az adónemek közötti átvezetési tételeket.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele és értelmezése után célszerű az adózónak azt a saját nyilvántartásával tételesen összehasonlítani.

Eltérés esetén észrevételt lehet tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, írásban postai levélben, valamint telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül. Az ÜCC használatához szükséges ügyfélazonosító szám a TEL elnevezésű adatlapon igényelhető.

A késedelmi pótlék megfizetésének határideje 2015. november 16. napja.

Dr. Körtvélyesi Zsuzsanna

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek