2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fenntartható pályára állt a növekedés

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint fenntartható pályára állt a magyar gazdaság növekedése, amelynek a szerkezete is egészséges irányba tolódott el, és a kedvező tendencia tartósnak ígérkezik.

Orbán Gábor pénteken sajtótájékoztatón közölte: a beérkezett adatok alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a magyar gazdaság 2013 évi növekedése a legutóbbi előrejelzésben közölt 0,9 százalékot elérte, sőt minden bizonnyal meghaladta az 1 százalékot. A GDP idei növekedéséhez egyre markánsabban járul hozzá a belső kereslet élénkülése, amit a reáljövedelmek emelkedése és az alacsony infláció támogat. A jegybank növekedési hitelprogramjának kedvezményes hitelei, valamint az európai uniós források hatékonyabb felhasználása pedig tovább segítik a beruházásokat.

Kérdésre válaszolva közölte: a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nemzetközi intézmények és elemzőházak az utóbbi időben megemelték a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és már magasabb növekedéssel számolnak 2014-re a kormány 2 százalékos prognózisához képest. Az ehhez kapcsolódó kérdésre válaszolva elmondta: a kormány egyelőre nem kíván változtatni a prognózisán.

Kifejtette, hogy az idei évtől kezdve a kivitel növekedése dinamikusabbá válik a bővülő külső kereslet eredményeként, ugyanakkor az import növekedése is számottevő lesz. Mindazonáltal mind külkereskedelmi, mind a folyó fizetési mérleg egyenlege megőrzi jelentős többletét, így Magyarország továbbra is nettó finanszírozó pozícióban marad.

Hozzátette, hogy a kedvező gazdasági hangulat és a kormányzat munkaerőpiaci aktivitást serkentő intézkedései következtében a vállalati szféra foglalkoztatotti létszámának további növekedése várható az idén.

Szabó László, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a magyar gyógyszeripar az innovációs tevékenységet, a megtermelt hozzáadott értéket tekintve felzárkózott az autóiparhoz. Hozzátette: bízik abban, hogy egyre több iparág tud növekedési pályára lépni Magyarországon.

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar számára nagyon fontosak az állami ösztönzők. Az, hogy kutatás-fejlesztési ráfordításokat a különadókból vissza tudják igényelni a gyártók, sokat segít abban, hogy további beruházásokat hozzanak az országba, és új munkahelyeket létesítsenek. Hozzáfűzte, hogy a Teva eddigi magyarországi befektetései meghaladták a 300 milliárd forintot. A gyógyszeripari csoport jelenlegi legnagyobb beruházása a gödőllői üzemben valósul meg mintegy 22 milliárd forintból. A fejlesztés eredményeként korszerű onkológiai gyógyszerek gyártását tervezik.

A Teva vezérigazgatója ismertette, hogy a gyógyszeripar több mint 5 százalékát adja a nemzeti hozzáadott értéknek, és közvetve mintegy 41 ezer embernek ad megélhetést. Az iparág exportja az elmúlt három évben több mint 60 százalékkal nőtt, a Teva kivitele pedig több mint kétszeresére bővült ebben az időszakban. A Teva eddig magyarországi befektetései meghaladták a 300 milliárd forintot.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek