2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Felszámoló: a felügyeleti biztosok az ügyfélvagyon megóvása érdekében zárták a nyitott pozíciókat

Felszámoló: a felügyeleti biztosok az ügyfélvagyon megóvása érdekében zárták a nyitott pozíciókat

MTI-A felügyeleti biztosok törvényi kötelezettségük keretében, az ügyfélvagyon megóvása érdekében zárták a nyitott pozíciókat – közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. az MTI-vel.
A felszámoló közleménye szerint a napokban olyan téves és megalapozatlan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint a PSFN által kijelölt felügyeleti biztosok felhatalmazás nélkül jártak el, kárt okozva ezzel az ügyfeleknek.

A felügyeleti biztos törvényben rögzített feladata többek között a bajba került befektetési vállalkozás vagyoni helyzetének felmérése, a nyilvántartások helyreállítása és az ügyfélkövetelések teljesíthetőségének felmérése. A PSFN által kirendelt felügyeleti biztosok a törvényben rögzített feladatkörükben eljárva zárták az intézkedés alá vont brókercégeknél a nyitott ügyleteket – írja közleményében a társaság.

A kirendelt felügyeleti biztosok mindhárom esetben az igazgatóság teljes jogkörét átvették, mivel a felügyeleti jogkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan súlyos visszaélésekre utaló információk birtokába jutott, hogy az érintett brókercégek tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

A jogszabályi követelményeknek és a prudens működési feltételeknek ellentmondó szabálytalanságok olyan súlyos mértékben sértették, illetve veszélyeztették az ügyfelek érdekeit, hogy a felügyeleti biztosok a feltárt válsághelyzetből adódó kockázatok mielőbbi csökkentése, az ügyfélkövetelésekkel szemben álló vagyon mértékének megállapíthatósága és a nyilvántartások helyreállításának megkezdése érdekében zárták az intézkedés alá vont társaságoknál a nyitott ügyleteket.

“A felügyeleti biztosi eljárás a jogszabályi előírásoknak megfelelt. A felügyeleti biztosok az eljárásuk során semmiféle jogellenes magatartást nem tanúsítottak. A felügyeleti biztosok törvényi kötelezettségük keretében az ügyfélvagyon megóvása érdekében zárták a nyitott pozíciókat” – közölte a PSFN.

A PSFN kizárólagos jogkörrel végzi a pénzügyi szervezetek felszámolását, végelszámolását és a kockázati tőkealapok megszüntetését, valamint a pénzintézetek szanálásával összefüggő részfeladatokat, továbbá ellátja a felügyeleti biztosi feladatokat azon pénzügyi szervezetek esetében, amelyeknek felfüggesztették a tevékenységi engedélyét. A PSFN a felszámolója többek között a Buda-Cash Brókerháznak, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nek és a Hungária Értékpapír Zrt.-nek.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek