2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Fazekas Sándor: több pénz jut természetvédelmi célokra

Fazekas Sándor: több pénz jut természetvédelmi célokra

(MTI) – Az elmúlt uniós fejlesztési időszakban összesen 36 milliárd forint jutott természetvédelmi célú fejlesztésekre, az elkövetkező években erre 46 milliárd forintot fordíthatunk – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központjának átadásán hétfőn.

A BNPI a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet védett gyepterületeinek természetvédelmi kezelésére, fenntartására, extenzív tartástechnológiára alapozott, Magyarországon őshonos védett ló- és juh fajták tartására szolgáló állattartó telepet alakított ki, amelyre több mint 700 millió forint uniós támogatást nyert.

A beruházásnak köszönhetően mintegy 200 egyedből álló furioso-north star fajtájú lóállomány, valamint 500 juh tartása vált lehetővé.

A BNPI 2007 és 2013 között több mint kilencmilliárd forintot fordított fejlesztésekre.

A miniszter elmondta az is, hogy a következő években 31 milliárd forint jut élőhelyek megőrzésére, 15 milliárd forint pedig az ökológiai turizmusra.

A Borsodi Mezőséget az Alföld gyöngyszemének nevezte Fazekas Sándor. Mint mondta: ez a ritka értékekkel bíró vidék a Hortobágy folytatása a Tisza innenső oldalán, de úgy is lehet fogalmazni, hogy a Hortobágy a mezőség folytatása.

Hozzátette: a központban szakmai programokat lehet rendezni, az ide érkező természetjárókat pedig méltó körülmények között fogadhatják.

A furioso-north star lovakról kiemelten szólt a szaktárca vezetője. Elmondta: a fajta nemzeti kincs, alacsony egyedszáma miatt a védett őshonos állatfajták közé sorolják, így fenntartása az állattenyésztési törvény alapján nemzeti érdek és feladat. Az itteni telep elősegíti ezen értékes lófajta génmegőrzését, “olyan szilád bázist sikerült kialakítani, ami biztosítja ennek a fajtának megmaradását, az állomány gyarapodását” – fejtette ki.Furioso-north star fajtájú lovak legelnek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központ átadásán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánhoz tartozó Batúz-tanyán 2015. szeptember 7-én. A BNPI a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet védett gyepterületeinek természetvédelmi kezelése, fenntartása céljából extenzív tartástechnológiára alapozott, Magyarországon őshonos védett ló- és juh fajták tartására szolgáló állattartó telepet alakított ki a tanyán. | MTI Fotó: Vajda János

A Batúz-tanyán nyolcvan lovat gondoznak, de 212 állat tartására van lehetőség. A most befejeződött projektnek köszönhetően létrejön egy állami tulajdonban lévő ménes, amelyet teljes egészében alá lehet rendelni a természetvédelmi eljárásoknak.

Az átadáson Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett azt mondta: Dél-Borsodban természetvédelmi célú beruházást az elmúlt több mint másfél évtizedben nem adtak át, ezért is van különös jelentősége a nemzeti park projektjének.

A Borsodi Mezőségben felbecsülhetetlen értékek vannak, ezeket védeni, őrizni kell, ez a beruházás hihetetlen hatással lesz a térségre, amelynek ezáltal nőhet idegenforgalmi, turisztikai vonzereje is – tette hozzá.

Fotó: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j) és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (b) megtekintik a juhokat a hodályban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központ átadásán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánhoz tartozó Batúz-tanyán 2015. szeptember 7-én. A BNPI a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet védett gyepterületeinek természetvédelmi kezelése, fenntartása céljából extenzív tartástechnológiára alapozott, Magyarországon őshonos védett ló- és juh fajták tartására szolgáló állattartó telepet alakított ki a tanyán – © MTI Fotó: Vajda János- MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek