2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ezt tanítsuk meg mindenképp a gyereknek!

Nem csak a sportot kell ismerni a sítáborban
Februárban, március elején sok gyermek megy sítáborba. A szülők gondosan utánanéznek a gyerekeket szállító busznak, a szállásnak, a síoktatónak, a kísérő tanárnak – de vajon hányan gondolnak a balesetbiztosításra, a felelősségbiztosításra, a poggyászbiztosításra? Egyáltalán, hogyan tanítsuk meg a gyereket önmagunk biztosításának fontosságára? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője ehhez nyújt hasznos tippeket.

Az önállóságra nevelésnek számos állomása van: mérföldkőként élik meg a szülők, amikor a gyerek egyedül megy haza az iskolából, amikor egyedül utazik el egy nyári táborba, vagy amikor egyedül utazik el egy külföldi sítáborba. A felnőttek ilyenkor sok hasznos tanáccsal látják el a csemetéjüket, milyen ruhát, felszerelést vegyen fel, hogyan viselkedjen a pályán vagy azon kívül és megmondják, kit hívjon, ha baj van. Sok szülő beszél is minden nap a gyerekével, hogy megkérdezze, jól van-e. Vajon hányan gondolják úgy, hogy az önállóságra nevelés egyik fontos állomása az is, amikor önmagunk biztosítására megtanítjuk a fiatalokat legyen szó felelősségbiztosításról vagy balesetbiztosításról? Az egyhetes sítábor például egy jó apropó lehet erre.

A síelés azon túl, hogy népszerű és kellemes sport, veszélyes is lehet abból a szempontból, hogy gyakran érheti baleset az embert, akár egy esés, akár egy váratlan ütközés következtében. Attól függően, hol tartózkodunk és milyen ellátásra szorulunk, pár ezer forinttól több millió forintig terjedhetnek a költségek. Például egy Németországban bekövetkező, helikopteres szállítást is igénylő sérülés ellátása közel 3 millió forintba kerül. Ha nincs biztosításunk, nekünk kell kifizetni ezt az összeget. Ha mi okozunk másnak kárt, szintén az adott ország szabályaitól függően különböző jogcímen fizettethetnek velünk akár több százezer forintot is.

Mivel a szülő nincs ott a táborban, az utazás előtt érdemes felkészítenünk a gyereket a várható helyzetekre. Akár online, otthon a számítógép előtt ülve nézzük át együtt a különböző biztosítók ajánlatát, ki milyen helyzetre milyen ajánlattal él, hasonlítsuk össze az árakat, majd együtt válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb verziót és kössük meg a biztosítást. Beszéljük át, az milyen esetekre vonatkozik. Mit kell tenni egy esetleges baleset után? Kit kell értesíteni? Hol találja meg a gyerek a szükséges elérhetőségeket? Milyen személyes adataira lehet szükség az ellátás során és azokat hol találja az iratai között? Egyáltalán, melyik nála lévő irattal mit igazolhat?

„A K&H Bank pályakezdők körében időről időre végzett felmérése azt mutatja, hogy a 20-30 éves fiatalok is még előszeretettel élvezik a mamahotel előnyeit, nehezen kezdik meg az önálló életüket. Pedig ahhoz, hogy egy fiatal minél inkább megálljon a lábán, nemcsak anyagi biztonságra van szükség, hanem megfelelő pénzügyi tudásra is. Ennek része az is, hogy tisztában legyünk azzal, milyen helyzetekben hogyan tudjuk bebiztosítani magunkat: mire jó egy felelősségbiztosítás vagy egy utasbiztosítás? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő alapjául szolgáló rajzfilm például külön fejezetet szentel ennek a témakörnek. Játékos formában meg lehet a gyerekeknek tanítani egészen fiatal korban azokat az alapfogalmakat, amik segítségével például egy baleset során tudják, mi a teendő akkor is, ha épp nem tartózkodik mellettük felnőtt” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek