2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Exporttámogatási lehetőségek a magyar kkv-k számára

Miskolcon zajlott az „Exportra fel!” fórumsorozat újabb állomása
A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult el az „Exportra fel!” fórumsorozat, amely szerdán Miskolcra érkezett. Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához.
Magyarországon az export GDP-hez mért aránya nagyságrendileg 90-95%-ot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15-20%-ra tehető a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért, hogy az exportképes vállalkozások száma a jelenlegi két-három ezerről tízezer fölé növekedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.
Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!“ fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv-szektor külpiacra lépését számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, az üzletfejlesztési ismeretek, a kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.
A konferenciát Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: „Miskolc városvezetése elkötelezett a gazdaságélénkítésben, és minden lehetőséget megragad arra, hogy a helyi vállalatok fejlődni tudjanak, illetve hogy minél több nemzetközi szinten is jelentős vállalat számára megteremtse a letelepedéshez szükséges feltételeket. A kormány, az EXIM és Miskolc város közös célja, hogy a nagyvállalatok mellett a magyar kis- és középvállalkozások is egyre nagyobb szerepet tudjanak játszani az exportban.”
Ezt követően Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes ismertette az állami exportösztönzés eszközeit: Az utóbbi hónapokban átalakult a magyar külgazdaság- és külpolitika, amelyben fontos szerep jut az exportot és befektetéseket támogató intézményeknek, az EXIM-nek, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek. A kormányzat célja, hogy helyzetbe hozva a hazai kis- és középvállalkozásokat, az egyik legexportképesebb országgá váljunk a térségben.
Az EXIM képviseletében Szőcs Gábor igazgató mutatta be az exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM a magyar kkv-k számára a lehető legszélesebb, minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási palettát alakított ki. A szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében összesen kilenc nagyvárosban nyit képviseleti irodát. A kkv-k számára nyújtott finanszírozási lehetőségek kiterjesztésében az EXIM továbbra is számít a kereskedelmi bankok hatékony együttműködésére.
A finanszírozáson túl Dr. Pinczés Olga, a Magyar Nemzeti Kereskedőház akvizíciós osztályvezetője előadásában az MNKH szolgáltatásait, eredményeit, valamint Bödőcs Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökhelyettesének prezentációjából a HIPA által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…