2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Eltűnni a zavarosban …

Bár nem az árvízhelyzet alatt adta be a személyi jövedelemadó bevallását az a 8 fős ózdi kis csapat, amelyik több mint három millió forintot akart az APEH-tól, de valószínűleg azt remélték, hogy a visszaigénylők tömegében nem fognak feltűnni.  A látszólag szabályos bevallások mindegyikében 350 ezer forint körüli összegeket kértek vissza. A bevallások tulajdonosai az ellenőrzésre jól felszerelten érkeztek. Az elvárt munkáltatói igazolás mellett ugyanis bemutatták a munkaszerződéseiket és azt a nyilatkozatot is, amelyben azt kérték a munkáltatótól, hogy az adóelőleg számításakor 36 %-os adókulcsot alkalmazzon és ne vegye figyelembe az adójóváírást sem, vagyis a lehető legtöbb adóelőleget vonja le. Ez az igény meglehetősen szokatlan az olyan személyektől, akik a piackutatói, illetve a különböző vezető beosztásokban történő foglalkoztatásukat megelőzően – az adóhatóság adatai szerint – jövedelemmel nem rendelkeztek, illetve egy részük már huzamosabb ideje regisztrált álláskereső.

Ennél súlyosabb volt viszont arról elfeledkezni, hogy az alkalmazottak bejelentését is az adóhatóság kezeli, és a járulék bevallásokat is személyre bontottan kell megadni, ezért az adóhivatalnak lehetősége, sőt kötelessége ezekkel az adatokkal a kiutalást kérő bevallásokat összevetni az ellenőrzésre történő kiválasztás folyamatában.

 

Az adóhatóság látókörébe került 8 főt érintően az iratok szerint az őket foglalkoztató betéti társaságtól azonban bejelentés, adatszolgáltatás nem érkezett és a járulék bevallásokban sem jelennek meg az állítólagos alkalmazottak. A foglalkoztató betéti társaságnál elrendelt adóellenőrzés során a cégnél a visszaigénylők által bemutatott iratokat az adóhatóság munkatársai nem lelték fel. Emellett több közvetett bizonyíték is arra utal, hogy tényleges foglalkoztatásra, adóelőleg levonásra nem került sor. A valótlan adóbevallás és az annak alátámasztására bemutatott valótlan iratok miatt az APEH a kiutalást megtagadta, és az igényelt összeg 75 % – ának megfelelő adóbírságot szabott ki.

Az ügyben tett büntető feljelentés alapján a nyomozó hatóság fogja tisztázni az ötletgazda személyét, illetve a nyolcas fogat tagjainak közreműködését a cselekményben.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…