2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ecostat: szociális és bizalmi válság lesz a következő években
Ecostat: szociális és bizalmi válság lesz a következő években

Ecostat: szociális és bizalmi válság lesz a következő években

Ecostat: szociális és bizalmi válság lesz a következő évekbenTársadalmi, szociális és bizalmi válsággal is szembe kell nézni az új évtizedben Magyarországon, amelyből kiutat az Ecostat szerint a gazdaság magas anyag- és energiaigényének csökkentésén alapuló stratégia jelenthet. A kutatóintézet Mikroszkóp című kiadványában kifejti: a növekvő eladósodottság megnehezíti a kedvezőtlen hatások mérséklését. A fejlettebb országok anticiklikus költségvetési gyakorlatának alkalmazására a költségvetési kiigazítás kényszere miatt nincs lehetőség. Így a többszörösen is hátrányos helyzetben levő magyar gazdaságra egyedi terápiát kell kidolgozni az Ecostat szerint.

A kutatók hozzáteszik: többlet pénzügyi forrás hiányában ehhez a magyar gazdaság történelmileg öröklött lemaradásából kellene erényt kovácsolni: rövid idő alatt, és viszonylag kis ráfordítással csökkenteni kellene a gazdaság magas anyag- es energiaigényességét. Az elért megtakarítások révén pedig fokozatosan javítható a foglalkoztatás színvonala, és stagnáló, vagy akár csökkenő értékesítési volumen mellett is új növekedési pályára lehetne állítani a gazdaságot. Az így megalapozott növekedést azután a kutatás-fejlesztés oldaláról megnyíló lendület erősíthetné – vélik.

Az anyag- es energiatakarékossági programok az EU kiemelten támogatott programjának is részét képezhetnék – hívják fel a figyelmet. Így a ráfordítások mérséklése révén 2-3 év alatt, akár az éves bruttó hazai termék 4 százalékát is elérő jövedelemtöbbletre lehetne szert tenni, stagnáló, vagy kissé csökkenő értékesítési volumenek mellett is.

A foglalkoztatás növelése nagy szervezési munkát, javuló képzési színvonalat és jelentős erőforrástöbbletet igényel. Olyan speciális helyzetekre megoldást kínáló módszereket kell kidolgozni, amelyek a piaci hatások figyelembevételén túl, megfelelő állami (társadalmi) támogatással és speciális (nonprofit intézményi gazdálkodási) szabályok alkalmazásával elősegítik a különféle társadalmi csoportok foglalkoztatásának fokozatos javítását. Ehhez szigorúan meg kell őrizni az utóbbi 2-3 év stabilizációs programjainak legfőbb eredményeit, köztük a magyar gazdaság fokról-fokra visszaszerzett nemzetközi hitelképességét és a forint stabilitását is – hangsúlyozzák.

A közelmúlt gazdasági, társadalmi és politikai eseményeit látva egyértelmű hogy a nagyléptékű történelmi feladat megvalósításához nem csupán gazdaságfejlesztési programokra, hanem közmegegyezéssel létrehozott társadalmi szerződésekre és döntésekre lesz szükség az Ecostat szerint.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek