2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Csúcstámadás „uborkaszezonban”

Rendkívüli áremelkedést hozó hetet tudhat maga mögött a nemesfémpiac. A múlt hét eleji árrobbanás mögött az euróövezet válságának további mélyülése, valamint az amerikai adósságplafon emelése miatt kibontakozott belpolitikai vitasorozat áll.
Az olasz gazdaság „válságos” állapotáról megjelent hétfői híradások pánikhangulatot idéztek elő a világ tőzsdéin. Ezt még inkább fokozta az ír adósság-besorolási szint Moody’s általi rontása. A befektetők figyelme értelemszerűen a legnagyobb biztonságot nyújtó nyersanyag piac felé fordult, amely ritkán látható felfele irányuló ármozgásokat okozott az arany tekintetében: a múlt hétfői 1545 dollár/uncia szintről hétfőn átlépte az 1600 dollár/uncia szintet is, míg a „sárga fém” euróban 1136,7 euró/uncia csúcsárra emelkedett.
Az ezüst is komoly erősödést produkált: 40 dollár/uncia fölé nőtt.

Az elemzők szerint az erőteljes áremelkedés egészen addig folytatódhat, amíg a piacok nem kapnak konkrét elképzeléseket és döntéseket az euróövezet sorsáról és nem látszik a kompromisszum kirajzolódása az amerikai adósságplafon emeléséről.

A mérvadó, nyersanyagpiaccal foglalkozó német „rohstoffjournal.de” portál kitörő örömmel nyugtázta, hogy miként azt már az előző negyedévi jelentésében jelezte, bekövetkezett az árrobbanás az arany- és ezüstpiacokon. Ráadásul erre az amúgy más években a „nyári uborkaszezonként” aposztrofált időszakban került sor.

A World Gold Council július 15-én megjelent negyedéves jelentésében arról számolt be, hogy az arany ára az áprilistól júniusig terjedő időszakban az előző három hónaphoz képest újabb 4,6 százalékkal erősödött, ami 1505,5 dollár/uncia átlagárat jelentett. Az arany a többi befektetési osztállyal összehasonlítva a legnagyobb fejlődést mutatta. Az egyre bizonytalanabb gazdasági környezet, a piacok sérülékenysége a nemesfém befektetőknek biztosította a legmegbízhatóbb értékállóságot, kockázatkezelést és a több lábon állás lehetőségét.
A második negyedévben töretlenül emelkedett az aranyérmék és –tömbök eladása Európában és Ázsiában. Ugyanakkor az Egyesült Államokban némi megtorpanás látszik az eladások számában, miként azt a „The United States Mint” által készített grafikon is ábrázolja.

A világ országainak aranytartalékait felsoroló táblázatában a WGC kiemeli, hogy 2011 második negyedévében Oroszország 19,3 százalékkal, Mexikó 5,7 százalékkal és a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő Fehéroroszország 1,1 százalékkal növelte aranyvagyonát. A listán szereplő többi állam aranykészletében nem történt említésre méltó változás.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…