2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Csokoládé-e a csoki mikulás?

Mikulás csokoládé figurákat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A 20-féle vizsgált termék közül mindegyik megfelelt a szabályoknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.
A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán – néhány – az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – ott, ahol az összetevők listája is van.
A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle mikulás csokoládé figurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat a tekintetben, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen alacsonyabbnak mondható a csokoládéknál.
A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 17-féle olyan „csokoládé” illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.
Mindemellett a vizsgálatok során ellenőrzés alá került a termékek zsírtartalma is, mely a címkén feltüntetett tápérték jelölés esetén az ott megjelölt értékkel került összevetésre. A tápérték 15-féle terméken volt feltüntetve, azonban a mért zsírtartalom értékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.
A Hatóság szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a tudatos vásárlás fontosságára. Olvassuk el a termékek címkéjét, tájékozódjunk vásárlás előtt az adott termékekkel kapcsolatos információkról. Mindig megbízható üzletben vásároljunk. A blokkot, számlát minden esetben őrizzük meg, hogy ha a későbbiekben problémánk van, akkor igazolni tudjuk, hogy hol és mikor vásároltuk az adott terméket.

A vizsgálatról készült videó felvétel az alábbi linken megtalálható:
https://youtu.be/lRz6o4I_Fkw
A vizsgált termékek listája pedig innen letölthető:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/mikulas_csokik_tablazat.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…