2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bővül az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja

Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), az erről szóló együttműködési megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója írta alá 12 hitelintézettel szerdán Budapesten.

Nátrán Roland elmondta: az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja keretében – a két éven túli export előfinanszírozási konstrukció mellett – bevezeti a rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű hiteltermékét. A vállalkozások 1,13 és 4,1 százalékos eurókamat mellett érhetik el a hitelt, a kamat a teljes futamidő alatt fix – fűzte hozzá a vezérigazgató.

Varga Mihály kiemelte: a kormány az utóbbi években jelentős lépéseket tett azért, hogy az exportélénkítés, exportcélú finanszírozás szélesebb legyen. Hangsúlyozta, hogy az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja 2013-ban 0,8 százalékkal, 2014-ben pedig 1,1 százalékkal járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez, ezenkívül 80 ezer munkahely létrehozását és megtartását segíti elő.

A hitelkeret megállapodáshoz csatlakozott a Budapest Bank, a CIB, a Commerzbank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, a Sberbank Magyarország, a Takarékbank és az UniCredit, vagyis ezeken a hitelintézeteken keresztül érhető majd el az Eximbank konstrukciója.

Varga Mihály kifejtette: a kormány célja, hogy a minél több vállalkozás kapcsolódjon be a magyar exportba, és az ehhez a szükséges pénzügyi támogatás rendelkezésre álljon. Emlékeztetett arra, hogy 2012 májusában az Exim csoport két intézménye a Mehib és az Eximbank is átalakult: az NGM szakmai irányításával új, összevont intézményi struktúra jött létre. A tárca az Eximet az aktivitás bővítésével bízta meg a hazai exportszektor, ezen belül is elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) exportfinanszírozási és kockázatvállalási igényeinek teljesebb kiszolgálása érdekében, ez a tevékenység pedig eredményes volt.

2013-2014-ben összesen mintegy 500 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt helyeznek ki; az exportcélú hitelkihelyezés jelentősen hozzájárul a foglalkoztatás megtartásához, bővítéséhez is – jelezte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a paksi erőmű bővítése biztonságosabbá teheti a magyar gazdaság növekedési kilátásait, mivel az energiatermelő kapacitások bővülésével a hazai gazdasági szereplők olcsó, versenyképes áramhoz jutnak. Varga Mihály kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a feladata, hogy a partnerintézményekkel együtt olyan programot dolgozzon ki, amely például lehetővé teszi, hogy a megvalósuló többletkapacitások által előállított villamos energiát exportcélú hasznosításra is alkalmassá tegyék. Ezt egyrészt közvetlen exporttal, másrészt olyan iparágak, területek fejlesztésével lehet megtenni, amelyek képesek lesznek az elektromos energia fokozottabb felhasználására – mondta Varga Mihály.

Nátrán Roland reményét fejezte ki hogy a kibővített program tovább tudja élénkíteni a magyar exportszektort, emellett elősegíti a magyar pénzügyi közvetítő rendszer hitelezési aktivitásának bővítését.

A program elsődleges célja a magyar exportszektor, azon belül is a kkv-k versenyképességének növelése, valamint az exportcélú beruházások elősegítése és így új munkahelyek teremtése – ismertette a vezérigazgató.

Nátrán Roland elmondta: igyekeztek versenyképes és egyszerre rugalmas feltételeket teremteni a hitelprogramban, ebben a 12 aláíró pénzintézet is kiemelkedő segítséget nyújtott. Az Eximbank mind a refinanszírozott termékek, mind a részt vevő hitelintézetek körét tovább szeretné bővíteni – hangsúlyozta.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek