2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Borból sem lesz elég

Kétmillió hektoliter körüli bortermelés várható az idén Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára pénteken Budapesten. Hozzátette: a rendkívüli időjárás a szőlőültetvényeket is megviselte. Ezért a termés mennyisége az idén 380-400 ezer tonna körül alakul majd, szemben a múlt évi 450 ezer tonnával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termés minősége kitűnő, a fürtök egészségi állapota jó, a mustfokok magasak.
Az idei szüret gyakorlatilag a közepénél tart, mivel e hónap elején kezdődött, és várhatóan szeptember végéig tart. A korai érésű fajták szedésével már végeztek, most általában már a középérésű fajtákat szedik, de több helyen már egyes késői érésű fajták is beérték.
A szüret most sok munkát ad a gazdáknak, borászoknak, mert a különböző fajták összeértek, s ezért nem alkalmazható az érési sorrend szerint betakarítás. A munkák az idén több mint két héttel előbb kezdődtek a rendkívüli időjárás miatt, és a szüretelés ezért is fejeződik be várhatóan hamarabb a szokásosnál.

Magyarországra már az év első öt hónapjában mintegy 350 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból. A múlt évben az összes behozatal – a KSH adatai szerint – 515 ezer hektoliter volt, ebből 456 ezer hektoliter Olaszországból érkezett. A magyar borexport mennyisége 2011-ben 590 ezer hektolitert tett ki.
A főtitkár a fekete gazdaság arányát nem tudta megbecsülni, mondván, erről a piaci szegmensről – mivel nem mérhető – nincs pontos információ. Arra azonban utalt, hogy a magyar a bormérlegből mintegy 600-700 ezer hektoliter hiányzik. A magyarországi borfogyasztás éves szinten most 2,3 millió hektoliter. A magyar borágazat árbevétele évente most mintegy 80-90 milliárd forintra rúg.

-MTI-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek