2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Bolgár iskolákat korszerűsít az ELMIB

Bolgár iskolákat korszerűsít az ELMIB

Bolgár iskolákat korszerűsít az ELMIBNégy iskola komplex energiahatékonysági korszerűsítését végzi el az ELMIB csoport Bulgáriában. A több mint 2 millió eurós (közel 600 millió forintos) korszerűsítésről a napokban írt alá szerződést Pazardzsik város önkormányzatával a csoport helyi leányvállalata. Az energiahatékonysági korszerűsítést a város uniós forrásból finanszírozza. Egyszerre négy iskola energiahatékonysági korszerűsítését kezdheti meg a magyar tulajdonú ELMIB csoport bolgár leányvállalata a 119 ezer lakosú, Bulgária déli részén fekvő Pazardzsikban. A város, Pazardzsik tartomány fővárosa a több mint kétmillió eurós (közel 600 millió forintos), uniós forrásból finanszírozott beruházásról szóló megállapodást a napokban írta alá az ELMIB Bulgaria AD-vel.

Reicher Péter, az ELMIB külföldi érdekeltségek koordinálásáért felelős igazgatója szerint a kiemelkedően magas összegű beruházás magyarázata, hogy Bulgáriában jelentős figyelmet kapott az elmúlt években az energiahatékonyság javítása. Az önkormányzatoknak egyebek mellett kötelező volt intézményeikről energia-hatékonysági tanulmányt készíttetni, amelyek alapján több városban konkrét beruházások indulhattak el. A Pazardzsikban tervezett komplex energiahatékonysági fejlesztés a négy iskola energia-felhasználását, illetve az ezzel kapcsolatos költségeket akár a harmadával is csökkentheti.

Magyarországon egyelőre nagyobb önerő szükséges a hasonló, komplex korszerűsítési programokra rendelkezésre álló uniós források igénybevételéhez – tette hozzá Reicher Péter. Erre kínál megoldást az ELMIB ESCO-finanszírozási konstrukciója, amellyel elérhető, hogy kisebb arányú pályázati támogatással az önkormányzatok saját források nélkül, pusztán az energia-megtakarításból finanszírozhassák az energiahatékonysági fejlesztéseket. A beruházások ugyanakkor esetenként az elért megtakarításokból is megvalósíthatóak lennének.

Az idén 10 éves ELMIB csoport 2006-ban kezdett nemzetközi terjeszkedésbe. A társaság 2010. április 16-án írt alá megállapodást az első szerb – mezőgazdasági hulladékot felhasználó – biogáz-erőmű létesítéséről. Reicher Péter szerint a szomszédos országokban elért sikerek kulcsa, hogy a hazai cég tevékenységének mintájára alakították át a külföldi leányvállalatok munkáját, ezzel szakmailag megalapozottabbá és hatékonyabbá tehették azok működését.

Az ELMIB csoport – hangsúlyozta – továbbra is elkötelezett a hazai fejlesztések, az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiatermelés magyarországi elterjesztése mellett. A társaság ezért reméli, hogy a környező országok, vagy a versenytárs uniós tagok kedvező gyakorlata a közeljövőben a hazai szabályozásban is megjelenhet majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…