2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Befagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékot

Befagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékot

Befagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékotBefagyasztotta a kormány a stabilitási tartalékot, azzal a megjegyzéssel, hogy a tartalék felhasználásáról akkor hoz döntést, ha a költségvetési törvényben meghatározott adó és járulék bevételek együttesen legalább 2 százalékkal meghaladják az előirányzatot. A stabilitási tartalék felhasználásának feltételéről szóló kormányhatározat szerdán jelent meg a Határozatok Tárában. A költségvetési törvényben az adó-és járulék bevételi előirányzat több mint 7 ezer milliárd forint, így a bevételnövekménynek legalább 140 milliárd forintot kell kitennie. Az összeg nagyjából megfelel a mintegy 100 milliárdos stabilitási tartaléknak a kieső 50 milliárd forintos vagyonadóval megnövelt értékének.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF és az EU delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn már jelezte: a kockázatok miatt a kormány arra készül, hogy befagyassza a teljes stabilitási tartalékot. Úgy vélte, hogy az idei, mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat – az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt – kedvező változások csökkentik: például a magán nyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás.

A Magyarországon éppen aktuális felülvizsgálatukat lezáró delegációk is azt hangsúlyozták: teljesíthető az idei, 3,8 százalékos államháztartási hiánycél, de csak szigorú fiskális politika folytatása és a tartalékok megtartása mellett. Megjegyezték, hogy szükség lehet a tartalékok újrafeltöltésére is.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…