2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az üzemszünet nélküli kártyás fizetés titka

Hagyott már ott bolti kasszánál kosárnyi terméket, mert a kártyás fizetés nem működött, elegendő készpénze pedig nem volt? És az feltűnt már önnek, hogy csak bizonyos üzletekben fordul elő a probléma, máshol pedig szinte soha? Az ok egy háttérben meghúzódó technológiai megoldás, az úgynevezett backup internet.
Az alaphelyzet egyszerű: sokkal egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb a bankkártyával történő fizetés, mint a készpénz. Egyre többet is használjuk, hazánkban évi nagyjából 20 millió darabbal emelkedik a kártyás tranzakciók száma. A kényelem és a rugalmasság azonban csak addig tart, amíg a technológiai háttér megbízhatóan működik. Ha a terminálok nem elérhetőek, akkor jobb híján csak állunk a kasszánál és vakarjuk a fejünket, hogy most mit is csináljuk.
Vannak azonban üzletek, ahol ez a technikai hiba szinte soha nem fordul elő. Köszönhetően egy egyszerű technológiai megoldásnak, a másodlagos, vagy backup-internetnek. „Ennek a biztonsági szolgáltatásnak a lényege, hogy a boltok egyszerre két csatornán csatlakoznak a világhálóra, így ha bármilyen jellegű hálózati probléma merül fel az elsődleges vonalon, akkor a tartalék a helyébe tud lépni” – foglalta össze Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.
A backup-szolgáltatás működéséhez azonban fontos, hogy a tartalék internet lehetőleg más csatornát használjon, mint az elsődleges. Különben egy műszaki hiba akár mindkét szolgáltatást el tudná lehetetleníteni egyszerre. Ezért a másodlagos szolgáltatás tekintetében a kevésbé sérülékeny műszaki megoldások jelentik a legjobb választást. Kézenfekvő például a műholdas internet használata, ami csak minimális földi infrastruktúrát igényel, ezért képes az elvárható stabilitást biztosítani.
Felmerül a kérdés, hogy mennyire népszerű és elterjedt a technológia Magyarországon. „Egyelőre csak korlátozottan, még a nagyobb üzletláncok és hipermarketek mindegyike sem rendelkezik vele” – mondja a szakértő. Hozzátéve, hogy a kártyás- és mobilfizetések terjedése hamarosan ki fogja kényszeríteni, hogy minden kereskedelmi egységben működjön ez a biztonsági megoldás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek