2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az új uniós ciklusban 200 milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére

Az új uniós ciklusban 200 milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére

Az új uniós fejlesztési ciklus hétezer milliárd forintos támogatásából pályázatok útján 200 milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Esztergomban a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációjáért felelős államtitkára. Komoróczki István a magyar turisztikai attrakciókat felkereső országos körútjának első állomásán az esztergomi Vármúzeum 500 millió forintos támogatással megvalósuló felújítását tekintette meg, valamint felkereste a nemrég felújított Várkápolnát és a vallási turizmus fejlesztési lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket Székely János püspökkel és Blanckenstein Miklóssal, az esztergomi szeminárium rektorával.

 

Rezi Kató Gábor, a múzeum igazgatója helyszíni bejáráson mutatta be az intézményben zajló felújítást, mely várhatóan 2015 február közepére készül el és a korábbi statikus bemutató helyett interaktív kiállítással várja majd a látogatókat.

 

Az igazgató az MTI-nek elmondta, hosszú távú fejlesztési terveikben szerepel a Fehér-torony felújítása, a négy erény freskók helyreállítása, valamint a kaputornyok és a Várszínház, Lipót-terasz tömbjének rekonstrukciója, művészeti és kulturális várnegyed kialakítása és Duna parti, északi oldal rekonstrukciója. Itt tervezik Szent István király szülőházának feltárását, és a korai érseki palota bemutatását.

 

A felújítás végén látható lesz a Várkápolna és a Studiolo, benne az egyes művészettörténészek által Botticellinek tulajdonított Erények freskó.

 

Székely János püspök azt kérte az államtitkártól, hogy próbálják meggyorsítani a Budapest és Esztergom közötti kerékpárút létrehozását, mert egyre több turista érkezik biciklivel a Bazilikához, valamint kívánatosnak nevezte, ha az egyházi turisztikai központok hangsúlyos kormányzati promóciót kapnának.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…