2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Az ingatlan bérbeadás aktualitásai

Az ingatlan bérbeadás szabályai az előző évhez képest jelentősen megváltoztak. Megszűnt a különadózás lehetősége, ez évtől ugyanis a bérbeadásból származó jövedelem az összevont adóalap részeként önálló tevékenységként adózik. A bérbeadással és a szálláshely-szolgáltatással összefüggésben keletkező adókötelezettség teljesítése szempontjából további lényeges változást jelent, hogy az önálló tevékenység bevételével szemben a jövedelem megállapításához elszámolható az ingatlant nem egyéni vállalkozóként bérbeadó magánszemély e tevékenységére tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az értékcsökkenési leírás. A kedvező rendelkezés a 2010. évi adókötelezettség megállapításakor már alkalmazható.

Lehetővé vált továbbá az egyéni vállalkozók részére, hogy a vállalkozói tevékenységek között felsorolt bérbeadásból, szálláshely szolgáltatásból származó bevétel adókötelezettségére ne az egyéni vállalkozókra, hanem a magánszemélyekre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazzák akkor, ha ezt választják.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek