2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az idén még 18,4 milliárd jut szociális energiatámogatásra
Az idén még 18,4 milliárd jut szociális energiatámogatásra

Az idén még 18,4 milliárd jut szociális energiatámogatásra

Az idén még 18,4 milliárd jut szociális energiatámogatásraA kormány 18,4 milliárd forintot csoportosított át a központi költségvetésen belül a lakossági energiafelhasználás szociális támogatására a 2009-re előirányzott 62,8 milliárd forinton felül – derül ki a szeptember 3-i kormányhatározatból. A kormány az önkormányzati minisztériumi fejezetnél kezelt Robin Hood adóból származó bevétel összegéből csoportosított át 18,4 milliárdot a szociális és munkaügyi minisztériumhoz – közölte a szociális és munkaügyi minisztérium sajtóosztálya az MTI kérdésére. A pótlólagos forrás szükségességével a tárca már 2008 végén számolt.
 
A parlament múlt év novemberében alkotott törvényt a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, amelyben az energiaellátó és -kereskedő cégeknek nyolc százalékos jövedelemadó (Robin Hood) megfizetését írta elő.

A lakossági energiafelhasználás szociális támogatását a jövedelemkategóriák alapján állapítják meg. A legmagasabb támogatási összeget 2009-ben azok a háztartások kapják, ahol a jövedelmi viszonyok alapján a maximum havi 57.000 forint/fogyasztási egység kategóriába tartoznak és ebben a kategóriában a támogatás összege: 40,1 forint köbméterenként illetve – távhőtámogatás esetében – 2.184 forint gigajoule-onként. A földgázfogyasztásban a 99.751 forintot meghaladó kategóriában már nem jár támogatás, de a távfűtéses háztartások a naptári évre eső fűtési idényben havi 1.150 forintot kapnak.

A földgáz esetében a háztartások évi 2.000 köbméterig, a nagycsaládosok évi 4.000 köbméterig vehetik igénybe a támogatást. Azok akik eddig nem, de most jogosultak lennének szociális támogatásra, vagy eddig nem igényelték a kérvény beadását követő hónap első napjától jár a támogatás.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…