2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az Eximbank export előfinanszírozó hitelszerződést kötött a BorsodChemmel

Az Eximbank export előfinanszírozó hitelszerződést kötött a BorsodChemmel

Az Eximbank 40 millió euró összegű, 5 éves futamidejű export előfinanszírozó hitelszerződést kötött a kazincbarcikai BorsodChem Zrt.-vel, a vegyipari cég külpiaci tevékenységének további ösztönzésére.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten az aláírás előtt a hosszú távú gazdasági növekedés egyik fő motorjának az export további növekedését nevezte, és megjegyezte, hogy a folyamatban az Eximbank aktív szerepet játszik.

Kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a magyar export az idén az első négy hónapban meghaladta a 38 milliárd dollárt, 9,1 százalékkal meghaladva az előző év hasonló időszakit, “ez a magyar nemzetgazdaság szempontjából remek hír”.

Rámutatott, hogy az export bővülésében az Eximbanknak kiemelt szerepe van, ahogy a keleti nyitás stratégia végrehajtásában, a legjelentősebb ázsiai piacra, a Kínába történő export növelésében is. Kína mára Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere lett, a kivitel 10 százalékos növekedést ért el az idén – mondta.

Az államtitkár fontos eredménynek nevezte, hogy számos kínai vállalat, így a BorsodChem kínai tulajdonosa, a Wanhua is regionális központjának választotta az országot. A cégek öt év alatt kínai piaci részesedésüket 8 százalékról 47 százalékra növelték – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött a Wanhuával. Néhány héttel ezelőtt pedig bejelentették, hogy a BorsodChem 84 millió eurós beruházással új üzemet épít Kazincbarcikán. A társaság értékesítési árbevételének 87 százalékát az export adja.

A hitelszerződéstől azt várják, hogy a magyar vegyipari export jelentősen emelkedjen, és a vállalat újabb külpiaci sikereket érjen el – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: a szerződés egy magyarországi sikertörténet pénzügyi hátterét erősíti, és megnyitja a lehetőségét annak, hogy a hátrányos helyzetű régióban működő cégcsoport növelni tudja a magyarországi munkavállalóinak létszámát.

Ismertette: a 10-12,5 milliárd forint összegű hitel közvetlenül 70-80 fős létszámbővítést tesz lehetővé, és ennél is jelentősebb a beszállítók körének bővülése. A hitel növeli a cég exportteljesítményét, ami bővíti a magyar kis- és középvállalatok exportlehetőségeit – mondta.

Az aláírás alkalmából kiadott sajtóanyag szerint a forrást az Eximbank az OECD által nemzetközileg meghatározott kedvezményes kamatszint mellett nyújtja, a műanyagalapanyag-export növeléséhez. Két éven belül ez már a harmadik olyan nagy összegű hitel, amellyel az Eximbank elősegíti a BorsodChem exportbővítését: 2012-ben 30 millió euró, 2013-ban pedig 70 millió euró összegű finanszírozásra került sor a tájékoztató szerint.

Hegedűs István, a BorsodChem pénzügyi igazgató-helyettese szerint a hitelszerződés biztos alapot szolgáltat az exporttevékenység bővítéséhez, egyben lehetővé teszi a beszállítók között a magyar kis- és középvállalatok szerepének növelését. Kitért arra: a 2011-es Wanhua-akvizíciót követően számos kapacitásbővítést hajtottak végre.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt. nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 1,385 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,203 milliárd euróról. A vegyipari cég adózás előtti eredménye 2013-ben 44,5 millió eurós veszteséget mutatott az egy évvel korábbi 271 millió eurós nyereség után. A vállalat dolgozóinak létszáma mintegy 2500.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…