2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Az elmúlt évtized legnagyobb pénzzsonglőrjei

A 2010-es évek bővelkedtek emlékezetes pénzügyi manőverekben. A befektetőknél jobban azonban senki sem tudja, mennyire nem mindegy, hogy mitől vált emlékezetessé az adott üzlet és pénzügyi zseni, aki kitalálta.

Akik jól csinálták:             

Hívd át a barátnőd, és vedd el a pénzét!
A csatlakozásra ajánlott MLM cégek 100-as top listáján az egyik legfiatalabb a 2010-ben alapított, de máris 200 millió dollárosra becsült Origami Owl. Bella Weems autót szeretett volna a 16. szülinapjára, de nem azt kapott az anyjától, hanem segítséget egy közös anya-lánya vállalkozás beindítására. Az üzleti modell szerint az egyedi ékszereket egymásnak értékesítik a barátnők, legtöbbször ahhoz hasonló partikon, mint amilyeneket a Tupperware-háziasszonyok adnak egymásnak.

Közösségben az erő
A gazdasági válság sok olyan közösségi platformot szült, ahol a hagyományos szolgáltatókat kihagyva pénzt spórolhattak a végfelhasználók. Az Airbnb és az Uber mellett kevésbé ismert a TaskRabbit és annak alapítója, Leah Busque. A 40 éves üzletasszony korábban az IBM szoftvermérnöke volt, majd kitalálta, hogy a szomszédok miként ajánlhatják föl egymásnak a szolgáltatásaikat, úgy mint kutyasétáltatás, kertészkedés, bevásárlás. Az IKEA 140.000 regisztrált felhasználóval vette meg a platformot 2017-ben.

A Facebookot bebukták, de nem bánják
Mert minden pénzüket, amit a Zuckenberg elleni perben nyertek, kriptovalutába fektették. A Winkelvoss fivérek lettek az első milliárdosok a digitális bankárok között, a Bitcoin árfolyamok 2017-es ingadozása után. Az ikrek saját bevallása szerint, kettejüké a világ összes Bitcoinjának 1%-a.

És akik elbaltázták:

Csak a talpán álló piramis stabil
Craig Jerabeck, Jason Guck és Jeb Tyler 2012-ben még díjat vettek át, amiért MLM cégük, a 5Linx a leggyorsabban fejlődő cégek sorában kapott helyet. Idén már inkább bírósági idézéseket vesznek át, miután a vállalkozás pénzét egyéb fedőcégeken keresztül elszivárogtatták. A kávétól az internetalapú tévéadásig mindent áruló ügynökök piramisa alaposan megingott és ez történt a 5Linx iránt érzett vásárlói bizalommal is.

Ennél a fickónál még a PayPal is jobb árfolyamon vált
Kriptovaluta manipulációval vádolja a svájci rendőrség azt a szlovák férfit, aki Blockchain Finanzmarkt Community néven épített pénzügyi közösséget. A piramisjátékba beszállóktól Dennis Nowak dollárt kért, amelyre a fedezetet a csaló 9 milliárdos XIN „vagyona” jelentette volna, csakhogy ezt a digitális fizetőeszközt csak az illegális lengyel kriptovaluta piacon ismerik el. A közel harmincezer károsult bottal ültheti a pénz és Nowak nyomát is. Utóbbi állítólag a Karib-térségben bujkál, előbbiről semmit nem tudni.

A bulik bulija, ha hoztál magadnak kaját
A 2017-ben Billy McFarland által megálmodott Fyre fesztivál csak álom maradt. Hiába hirdette sztárok sora, milyen luxusvakáció vár a bahamai zenei összejövetel vendégeire, a VIP-k csak sajtos kenyeret és pottyantós vécét kaptak a méregdrága belépőért cserébe. McFarlandnak még ennyi sem jut a börtönben, ahova hat és fél évre vonult be. Valószínűleg az sem vigasztalja, hogy a Netflix dokumentumfilmet forgatott az átverés kulisszatitkairól.

Business & Life Hír- és Cikkügynökség

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum