2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az autóipar sikere is a helyes gazdaságstratégiát bizonyítja

Az autóipar sikere is a helyes gazdaságstratégiát bizonyítja

Szijjártó Péter szerint a magyar autóipar kirobbanó formája, teljesítménye bizonyíték arra, hogy Magyarország helyes stratégiát választott a válság legyőzésére.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) autóipari konferencia sajtótájékoztatóján, Budapesten elmondta: a járműipar 2013-as beruházási döntései nagy mértékben járulnak hozzá a növekedési fordulathoz, a magyar autóipar 2014-es várható teljesítménye pedig hozzásegíti a magyar gazdaságot, hogy tartós növekedési pályára álljon.

 

Szijjártó Péter a magyar autóipart a magyar gazdaság zászlóshajójának nevezte, Magyarországot pedig a járműgyártás egyik európai fellegvárának.

Ezt bizonyítják az adatok: Magyarországon jelenleg 712 járműipari cég tevékenykedik, 115 ezer 717 munkahelyet tart fenn – hangsúlyozta. Tavaly a magyar autóipar 17,8 milliárd euró termelési értéket állított elő, ez a feldolgozóipari teljesítményt mintegy 20 százaléka, ezen cégek exportból származó bevétele 16,6 milliárd euró volt, a teljes magyar termékexport 18 százalékát adták, az autóipari cégek árbevételének 93 százaléka exportból származik.

 

A Magyarországon lévő négy nagy autógyártó cég – az Audi, a Mercedes, az Opel, a Suzuki – 2013-ban 17 ezer 400 munkahelyet jelentett a magyar gazdaságban, több mint 2 ezer új munkahelyet teremtett, 229 magyar beszállító vállalattal áll kapcsolatban, 6 felső és 7 középfokú oktatási intézménnyel tart fenn kapcsolatot, és tavaly új termékkel jelent meg a piacon – ismertette az államtitkár.

 

A magyar járműipari rendelésállománya 2013 második félévében jelentősen megugrott, szeptemberben 80 százalékkal, októberben 20 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ez 2014-re jó kilátást jelent – mutatott rá az államtitkár.

 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az autóiparban lévő cégek között jó néhány a kormány stratégiai partnere. A kormány 2012-ben döntött a stratégiai együttműködés indításáról, eddig 38 stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek, ebből 12-t járműipari cégekkel, a következőt a Knorr-Bremse képviselőivel írják alá, és további autóipari cégekkel tárgyalnak. A stratégiai együttműködési megállapodások azért is fontosak, mert ezek a magyar kkv-k beszállítási arányának növekedéséről is szól – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Helyes kormányzati döntésnek bizonyult a kiemelt járműipari központok létrehozása, a duális szakképzés kialakítása, illetve a felsőoktatási rendszer átalakítása, hogy minél több mérnököt lehessen képezni – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: a duális szakképzés erősítésére a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a kormány 50 milliárd forintot ad tanműhelyek építésére, ebből számítások szerint 7 ezer tanműhely épülhet fel Magyarországon.

 

A stratégiai partnerekkel a kormány kutatás-fejlesztés területén is együttműködik, 2013-ban Magyarországon rekord összeget, 118 milliárd forint támogatást költöttek kutatás-fejlesztésre, innovációra, 2014-2020 között erre a célra 706 milliárd forintot szánnak, ami duplája a 2007-2013 évi időszakinak – mondta az államtitkár.

 

Berényi János, a HITA elnöke kiemelte: Magyarország autógyártó nagyhatalommá vált, a külgazdasági hivatal közreműködésével elő kívánják segíteni, hogy a magyar kis- és középvállalkozások a nagy autógyártó cégek beszállítóivá váljanak.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…