2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Az áfa visszatérítés új szabályai

2012. február 1-jétől a bevallásban visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalásának határideje – a korábbi 30, illetve 45 napról – főszabály szerint 75 napra változott.
A főszabály alól kivételt képez, ha az adóalany az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet adóval növelt ellenértékét – a bevallás benyújtásának napjáig – teljes mértékben megfizette, vagy tartozása más módon megszűnt.
Ez azt jelenti, hogy minden beszerzéshez kapcsolódó számlának – melynek áfa tartalma levonásra került – a visszaigénylés előtt teljes egészében kifizetettnek kell lennie. Ebben az esetben a visszaigényelt összeg 1 millió Ft-os értékhatárig 30 napon belül, 1 millió Ft-ot meghaladóan pedig 45 napon belül kerül kiutalásra.

A feltételek fennállásáról – vagyis arról, hogy az adózó minden számláját pénzügyileg rendezte – az áfa bevallás ”D blokkjában” lehet nyilatkozni. Az elmulasztott nyilatkozat önellenőrzéssel, vagy helyesbítéssel nem pótolható, nyilatkozat hiányában pedig a kiutalási határidő 75 nap.
Abban az esetben, ha az adóhatóság a kiutalással késik, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot köteles fizetni. Késedelmes kiutalás ellenére sem jár kamat, ha az igénylés az igényelt összeg 30%-át meghaladóan jogosulatlan, vagy a kiutalást az adózó mulasztása akadályozza.

Az adóhatóságnál vezetett adófolyószámlán, általános forgalmi adónemben mutatkozó túlfizetés visszaigénylésére szintén a 75 napos kiutalási határidő vonatkozik. 2012. február 1-jén vagy azt követően beérkezett 17-es bizonylatok esetében az állami adóhatóságnak már az igénylés beérkezésétől számított 75 napig van lehetősége kamatmentesen teljesíteni a kiutalást.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…