2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Átadták Észak-Magyarország első pezsgőüzemét

Egy aprócska Bükk- aljai település életében nagyon nagy dolog a mai gazdasági helyzetben, ha 25 embernek állandó, és 30 dolgozónak idénymunkát ad egy vállalkozás. A Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. több mint fél milliárdos beruházással létrehozta Észak-Magyarország első pezsgőüzemét  Tibolddarócon.

A Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. összesen 1500 hektoliter gyártókapacitású pezsgőüzeme az Európai Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg. A beruházás  magában foglalja a palackozó- és pezsgőüzem épületét, a gépi, illetve a laborfelszerelést. A cég, illetve a tulajdonos 1991-ben érkezett a kis faluba, ahol, – mint azt köszöntőjében Harai Istvánné polgármester elmondta – először egy régi romos pincét vásárolt meg, és 30 hektár területet. A mostani beruházással viszont nem csupán a falu közepén lévő korszerű gyár, hanem a hozzávezető utak is megújultak.

 Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő, azt hangsúlyozta megnyitó beszédében, hogy nem véletlen a választás, hiszen Tibolddaróc múltjában nagy szerepet játszott már a XVI. században is a szőlő. Az emberek évszázadokon át ebből éltek, s hihetetlen, hogy az 1500 lakosú faluban 1000 pince található hét szinten. Van tehát múltja, van értéke, s van jövője is a településnek, amelyhez Mezei Mihály azzal járul hozzá, hogy nem szerencselovag, hanem kitartóan dolgozott és dolgozik, megküzdött a bürokráciával, a nehézségekkel, s így lett a 30 hektárból mára 100, s így ad 55 embernek munkát a településen.
 Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki szintén jelen volt a megnyitón arról az örömről beszélt amiben osztoznunk kell a befogadó falu, és a betelepülő vállalkozás nevében egyaránt.
 Szente Imre, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, úgy fogalmazott, hogy a Mezei Mihály pincéje a föld alatti, a pezsgőgyár pedig a föld feletti csoda Tibolddarócon, és mindenki csak büszke lehet rá, hogy egy Izsákról jött vállalkozó ezt megvalósította. „Isten áldását kérem erre a vállalkozásra!”-fejezte be beszédét.
Mezei Mihály, a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. ügyvezető igazgatója a nemzetiszín szalag átvágása után, invitálta a jelenlévőket, hogy a 12 ezer hektoliter tárolókapacitással rendelkező üzemet, működés közben is tekintsék meg. A vendégsereg miután megkóstolta a fenséges nedűt, meglátogatta a gyönyörűen felújított pincéket is a tibolddaróci hegyen.

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…