2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Akkreditált Innovációs Klaszter címet nyert az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter

Akkreditált Innovációs Klaszter címet nyert az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter

 Akkreditált innovációs címet nyert el az Észak-magyarországi Autóipari Klaszter, amelynek birtokában jelentős pályázati forráshoz juthatnak mind a klaszter, mind pedig a tagvállalatok – jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) székházában, Miskolcon.
Dudás Tiborné
, a BOKIK titkára bevezetőjében rámutatott: az autóipar az észak-keleti régióban előkelő helyen szerepel a szakosodási stratégiában, emiatt célzott támogatások jelenhetnek meg a megyében is a 2014-2020-as pályázati uniós ciklusban. Hozzátette, Miskolc 2014-ben megkapta a Kiemelt Fejlesztési Övezet státuszt, ami szintén jelentős ipari beruházásokat jelenthet a következő években. Fükő László, az Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC) elnöke úgy fogalmazott, a magas színvonalú szakmai munka fenntartásához további pályázati forrásokra van szükség, ezek elnyerésének az egyik legfontosabb kritériuma az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerése. „Ez a cím tehát egy belépési szint, ahhoz, hogy továbbra is ott legyünk Magyarország autóipari térképén” – magyarázta a szakember. Arról is beszámolt, hogy az akkreditációs pályázati cím nem jár automatikusan pénzösszeg elnyerésével. Előnye, hogy az Európai Unió által is elismert és támogatott fejlesztéspolitikai eszköz. Az akkreditált klaszterek, főleg az ipari szektorban, jelentős szegmenst képviselnek, jelentős exporttevékenységgel, innovációval, hozzáadott értékkel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által gesztorált Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter 2006-ban alakult 3 megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád – kereskedelmi és iparkamarájának, a Miskolci Egyetemnek és a régió fontosabb autóipari beszállítói cégeinek összefogásával. A szervezet jelenleg 74 taggal rendelkezik. A tagvállalatok foglalkoztatottjainak összlétszáma: 11 661, a tagvállalatok árbevétele csaknem 420 milliárd forint, a tagvállalatok export árbevétele pedig meghaladja a 337 milliárd forintot.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…