2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ellenőrzése

A Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ellenőrzése

Összefoglaló a központi költségvetési szervek ellenőrzéséről – Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (20012)
Az Állami Számvevőszék befejezte a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2016-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem biztosította a közpénzek szabályos felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való elszámoltatható, átlátható gazdálkodást. A felelős gazdálkodás nem érvényesült. A korrupció elleni védettség nem volt biztosított.

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében került sor az agrárszakképző iskolák belső kontrollrendszerének és gazdálkodásának ellenőrzésére.

A Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot 2013. augusztus 1-jén alapította a Vidékfejlesztési Minisztérium. 2014-től a Földművelésügyi Minisztérium, majd 2018-tól az Agrárminisztérium gyakorolta az alapítói, fenntartói és irányítói jogokat. Az intézmény alaptevékenysége a szakgimnáziumi nevelés-oktatás, a felnőtt-oktatás, a Szakképzési Hídprogram keretében folyó nevelés-oktatás, kollégiumi ellátás, továbbá a 2016. szeptember 1-je előtt megkezdett tanulmányok tekintetében a szakközépiskolai nevelés-oktatás. Az intézmény több mint 5 hektáros területen fekszik, a mezőgazdasági képzés mellett vendéglátással kapcsolatos képzést is folytat. Gazdasági szervezeti feladatait az ellenőrzött időszakban a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium látta el.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése 2016-ban nem volt szabályszerű, mert az igazgató nem értékelte a belső kontrollrendszer minőségét.

Az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése 2017-ben nem volt szabályszerű, mert az intézmény igazgatója a kontrollkörnyezetet nem szabályszerűen alakította ki, az integrált kockázatkezelési rendszert, az információs és kommunikációs rendszert, illetve a nyomonkövetési rendszert nem működtette, továbbá a kontrolltevékenységeket nem szabályszerűen gyakorolta.

Az intézmény pénzügyi gazdálkodása 2016-ban nem volt szabályszerű, mert az intézmény nem vezetett nyilvántartást a gazdálkodási jogkörgyakorlókról és azok aláírás-mintájáról.

Az intézmény vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a költségvetési beszámolójának mérlegtételeit a 2016-2017. években nem támasztotta alá leltárral.

A korrupciós kockázatok kezelését az integritási kontrollok kiépítettsége és működtetése nem támogatta. Az intézmény igazgatója a folyamatok teljesítményének mérésére nem alakított ki követelményeket, ezáltal a teljesítménymérés feltételei nem voltak biztosítottak.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatójának 10 javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek