2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
A tejpiaci válság oka a kvótaemelés

A tejpiaci válság oka a kvótaemelés

A tejpiaci válság oka a kvótaemelésGlattfelder Béla sajtóközleménye

Budapest, 2009. szeptember 17., csütörtök (OS) – Glattfelder Béla, fideszes, európai parlamenti képviselő szerint a tejpiaci válság fő oka a tejkvótaemelés.

Ma vitázott az Európai Parlament a tejipari válságról Strasbourgban. Glattfelder Béla európai néppárti képviselő véleménye: a tejágazat jelenlegi súlyos helyzetéért az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai is felelősek, mivel 2008-ban támogatták a tejfeleslegek kialakulásához és az árak összeomlásához vezető kvótaemelést. A döntés az Európai Bizottság 2007 decemberében kiadott téves piaci előrejelzésein alapult. Brüsszel akkor növekvő keresletet és árakat prognosztizált. A következő hónapokban azonban a kereslet visszaesett és jelentős, Magyarországon 10-20%-os árcsökkenés volt tapasztalható. Glattfelder Béla ezért a kvótaemelés 2008. márciusi európai parlamenti vitájában óvatosságra intette az európai döntéshozókat, és elvetette a kvótaemelésre vonatkozó javaslatokat.

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a magyar néppárti delegáció ezt követően a kvótaemelés ellen szavazott, és arra szólította fel a magyar mezőgazdasági minisztert – hiába -, hogy az Agrárminiszterek Tanácsában utasítsa el a kvótaemelést.

Az Európai Uniónak ezért haladéktalanul vissza kell vonnia a tejtermelés növekedéséhez vezető intézkedéseit – hangsúlyozta Glattfelder. Továbbra is ellenezzük a kvóták 2015 utáni végleges eltörlését is. A jelenlegi válság fontos tanulsága, hogy szükség van a tejpiac szabályozására. Enélkül az árak kiszámíthatatlanná válnak. A nagymértékű áringadozás okozta veszteségek elviselhetetlenek az európai tejtermelők számára .

A képviselő üdvözölte, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága – válság enyhítése érdekében – megszavazta azon indítványát, amely az exporttámogatások összegét 450 millióról 600 millió euróra emelné. Exporttámogatások nélkül a feleslegek egy része az EU belső piacán maradna, amely további árcsökkenéshez vezetne.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…