2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A társasági adóbevallás benyújtásának 2012. évi szabályai

A társasági adóbevallás benyújtásának 2012. évi szabályai

Fontos változás 2012-ben, hogy megszüntetésre került a ’28-as jelű bevallás. Ez azt jelenti, hogy a 2011. adóévről mind az egyszeres-, mind a kettős könyvvitelt vezető adózók a 1129. számú nyomtatványt kötelesek benyújtani, amely az éves társasági adó mellett a hitelintézeti járadék összegének, az energiaellátók jövedelemadójának, a hitelintézetek különadójának, valamint a csekély összegű (de minimis) támogatásoknak a bevallására is szolgál.
Nincs már lehetőség a nyomtatványon a külföldi szervezet társasági adókötelezettségének kifizető által történő bevallására, továbbá nem szerepel benne az adóalap megosztására vonatkozó, valamint a szakképzési hozzájárulás különbözetének bevallására szolgáló tábla sem.

Az általános szabályok szerint, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó, egyszeres-, vagy kettős könyvvitelt vezető adózóknak (ide értve a nonprofit szervezeteket is), a 1129. számú bevallást 2012. május 31-éig kell benyújtaniuk.
A naptári évtől eltérő üzleti évet választó, kettős könyvvitelt vezető adózók az adóév utolsó napját követő 150. napig, végelszámolás alatt állók pedig a mérlegforduló napot követő 150. napig kötelesek teljesíteni bevallási kötelezettségüket a 1129. számú nyomtatványon.

Az általános szabálytól eltérően, a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyházak társasági adókötelezettségüket 2012. február 27-ig bevallást pótló nyilatkozattal is teljesíthették. A nonprofit szervezetek is élhettek ezzel a lehetőséggel, feltéve, hogy az adóévben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységükhöz kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el.
Amennyiben ezek a szervezetek elmulasztották a nyilatkozattételt, akkor 2012. május 31-éig be kell nyújtaniuk a 1129. számú bevallást az állami adóhatóság részére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…