2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A szülők segítsége nélkül nem lehet pénzügyi versenyt nyerni

A szülők segítsége nélkül nem lehet pénzügyi versenyt nyerni

A gyakorlatban kell megtanulni a pénzkezelést

 Több megkérdezett pedagógus máris készül az idén negyedik éve megrendezésre kerülő a jónevű kereskedelmi bank Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre. Az egyik tavalyi győztes csapat felkészítő pedagógusa állítja: csak akkor nyerhet egy társaság, ha a diákokat szüleik bevonják a vásárlásba, pénzügyi tervezésbe, és a gyakorlatban is kipróbálhatják tudásukat.
Számos tanító sokadszorra vesz részt a  pénzügyi vetélkedőn egy vagy több csapattal. A versenyt idén negyedik alkalommal hirdette meg a K&H Bank. Van, aki egymás után két évben is ugyanazokat a diákokat készíti fel, míg mások először induló gyerekekkel vágnak neki az idei felkészülésnek. A pénzintézet a versenybe visszatérő pedagógusokat kérdezett meg arról, hogyan készülnek az idén, milyen tippekkel tudják segíteni azokat, akik először neveznek be.

 

„Tavaly nyolcadikos diákokkal versenyeztünk, ők azóta elhagyták az iskolát, így idén a hetedikesekkel vágunk neki a vetélkedőnek. Nem tudom, mennyit fog számítani az én rutinom, kicsit más a témakör is az idén, de talán segítséget jelent, hogy hasznosítani tudjuk majd a tavalyi év tapasztalatait” – mondta Szívós Jánosné, a budapesti Szűcs Sándor Általános Iskola pedagógusa, akinek csapata tavaly első helyezést ért el a 7-8. osztályosok kategóriájában.

 

Ungainé Vértes Tímea, a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola tanítója eddig minden évben délutáni szakkör keretében készítette fel diákjait a versenyre. Tavaly az 5-6.osztályos kategóriában nyert a csapata. Az idei évtől a diákoknak 16 óráig kötelező az iskolában maradni, így várhatóan mások is a délutáni órákban szervezik meg a felkészülést.

 

„Szülők nélkül nem megy” – állította Szegediné Hajdu Mária, a hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola tanítója, akinek 2. osztályos diákjai megnyerték kategóriájukban a tavalyi döntőt. „Megoldottuk a tanári segédanyagban szereplő feladatsort, voltunk bankfiók-látogatáson, megnéztük a rajzfilmet, de a családok segítsége nélkül nem tudtunk volna nyerni. Ők vitték el a gyerekeket vásárolni, megmutatták, hogyan kell bankkártyával fizetni, átbeszélték, mire mennyit költöttek, megmutatták a gyerekeknek a pénzeket. Persze az iskolában is játszottunk bankosat, készítettünk játékpénzt, de amit elméletben tőlem megtanultak, azt a gyakorlatban a szülőkkel tudták alkalmazni.”

 

Idén „zsebpénztől a bankszámláig” mottóval hirdette meg a Bank a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A háromfordulós versenyre általános iskolai tanulók nevezhetnek 3-5 fős csapatokkal, 4 kategóriában (1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosok). A legjobb megoldásokat beküldő csapatok, a márciusban induló regionális középdöntőkön versenyezhetnek, majd a májusi, budapesti döntőn kell bizonyítaniuk tudásukat.

 

„Egyre több olyan csapattal találkozunk a verseny során, ahol vagy a gyerekeket, vagy a felkészítő tanárt már régi ismerősként üdvözölhetjük. Ennek azért is örülünk, mert a célunk, hogy az évről évre egymásra rakódó tudást felhasználva a diákok minél több gazdasági fogalmat megismerjenek, begyakoroljanak olyan alapvető mechanizmusokat, amelyek felnőttként segítenek nekik a tervezésben és az okos pénzügyi döntések meghozatalában” – mondta Horváth Magyary Nóra, a  pénzügyi vetélkedő zsűrijének elnöke.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…