2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A nyereményjátékból származó jövedelem személyi jövedelemadó vonzata

A nyereményjátékból származó jövedelem személyi jövedelemadó vonzata

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk különböző típusú nyereményjátékokkal például a televízióban, a rádióban, az interneten, újságokban, üzletekben vagy akár termékek csomagolásán is. Ilyenek lehetnek például az üzletpolitikai célú a vevők vásárlási kedvét növelő nyereményjátékok, a kvízjátékok, a keresztrejtvény-pályázatok, de mindezek mellett továbbra is közkedveltek a szerencsejátékok meghatározott formái, például a kaparós sorsjegyek, a lottó, a totó, a kenó stb., valamint speciális kategóriaként az on-line (internetes) póker játék is, mely utóbbi egyre növekvő népszerűségére tekintettel külön is említést érdemel. Fontos tudni, hogy a különböző típusú játékok nyereményei a személyi jövedelemadó törvény szerint adófizetési és adóbevallási kötelezettséget eredményezhetnek, nem árt, ha ezzel a ténnyel mind a játék szervezői, mind pedig a játékban résztvevők tisztában vannak. Az adózási szabályok pontos ismerete, azért is kiemelkedő jelentőségű, mert egyre közeledik 2011. május 20-a, vagyis az a határidő, ameddig a magánszemélyeknek a 2010-es évben megszerzett adóköteles jövedelmeikről személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtaniuk.

A nyereményjátékhoz kapcsolódó adókötelezettség a nyereményjáték típusától függően eltérő szabályok szerint alakulhat, azzal kapcsolatban általános jellegű iránymutatás nem adható, azonban a kifizetőnek igazolást kell kiadnia, a nyeremény összegéről és levont adóról is. Amennyiben Ön 2010-ben bármilyen nyereményjáték kapcsán bevételhez jutott, és az ahhoz kapcsolódó személyi jövedelemadó megállapítása nem egyértelmű, akkor érdemes a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lakóhelyéhez legközelebb eső ügyfélszolgálatát felkeresnie. Ezen túlmenően az állami adóhatóság munkatársai bármely kérdésével kapcsolatban a 06/40-42-42-42-es kék számon is szívesen állnak a rendelkezésére.

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS ADÓ FŐIGAZGATÓSÁGA

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek