2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A NAV a banktól is kérhet adatot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikusan is szerezhet adókötelezettséggel összefüggő adatokat a magyarországi bankoktól. Ez a módszer először a végrehajtási eljárásban nyitott nagyobb távlatokat, de már az ellenőrzési szakterület is használja a rendszert.
Néhány mozdulattal lehetővé vált bármely kiválasztott, vagy akár az összes pénzintézet egyidejű elektronikus megkeresése a végrehajtás alatt állók banki kapcsolatainak megismerésére. Az eljárás hatására a megkeresésekre adott válaszok beérkezési ideje is jelentősen mérséklődött, ezáltal az ügyviteli folyamatok is lerövidültek. A legtöbb esetben egy nap alatt megérkezik a pénzintézet válasza a NAV-hoz, de arra is van példa, hogy pár órán belül érkező információ alapján, késedelem nélküli beszedési megbízással terheli az adós bankszámláját a NAV.
A NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága az eltelt időszakban csaknem 5 700 adózó ügyében kezdeményezett banki adatkérést végrehajtási ügyekben. Az esetek több mint felében sikeres volt a végrehajtás, mert a pénzintézetek gyorsan hasznosítható információkat közöltek az adósok bankszámláira, betétszámláira, értékpapírszámláira, esetleg széfjére vonatkozóan. A gyors információszerzés és a tartozások haladéktalan kiegyenlítése csökkenti annak esélyét, hogy a behajthatatlan hátralékok miatt kár érje az államot.
A NAV a banktitoknak számító adatok felhasználásáról késlekedés nélkül tájékoztatja ügyfeleit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek