2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A magyarországi villamosenergia-ellátás forrásai között nélkülözhetetlen az atomenergia

A magyarországi villamosenergia-ellátás forrásai között nélkülözhetetlen az atomenergia

A magyarországi villamosenergia-ellátás forrásai között nélkülözhetetlen az atomenergia. A megvalósításban való részvétel nagy lehetőség és nagy kihívás a hazai mérnöktársadalom számára. Az orosz-magyar kormányközi megállapodás a nukleáris energetikai együttműködésről megszünteti a bizonytalanságot a Paksi Atomerőmű termelőkapacitásának hosszú távú fenntartását illetően. A Magyar Mérnöki Kamara üdvözli a paksi nukleáris erőmű-kapacitás fenntartásáról szóló megállapodást.
A hazai energetikával foglalkozó szakmai közösségek számára egyértelmű, hogy – összhangban a korábbi parlamenti határozatokkal és a Nemzeti Energiastratégiával – a nukleáris energiatermelésre hosszú távon szükség van. Villamosenergia-rendszerünk működése nem nélkülözheti a megbízható, versenyképes költségekkel működő alaperőműveket. Ezek szén, földgáz és nukleáris eredetű energiahordozókkal működhetnek. A különféle kockázatokat és környezeti hatásokat számba véve, az energiahordozó összetételben kitüntetett helye lesz a jövőben is a nukleáris fűtőelemeknek. Ellátás-biztonsági szempontból a nukleáris energetika gyökeresen eltér a nemzetközi gázkereskedelemtől és a szénkereskedelemtől. A különbözőségek javítják az ellátásbiztonságot. A hazai, fosszilis energiahordozókon alapuló erőműpark egy része elöregedett, hatásfoka nem felel meg a kor színvonalának, cseréje, kiváltása lesz szükséges a következő időszakban.

Az atomerőmű-blokkok építése nagy tőkeköltségekkel, viszonylag hosszú előkészítési, engedélyeztetési és építési idővel jár. A fejlesztés 60 éves üzemidőt céloz meg. Ezért a finanszírozás a kockázatkerülő, rövid idejű és biztos megtérülésre számító kereskedelmi banki környezetben nehezen, vagy csak igen drágán oldható meg. Ezen segít a kormányközi megállapodás, a felelős politikai tényezők stratégiai kötelezettségvállalása.

A hazai részvételi arány maximálása mindannyiunk érdeke, amire azonban a szakembereknek és cégeknek fel kell készülniük. A nukleáris biztonság a legmagasabb, hiteles szakmai színvonalat és minőséget igényli minden résztvevőtől. A megállapodás tudatában a cégek és szakemberek meg kezdhetik – meg kell kezdeniük – felkészülésüket arra, hogy megfeleljenek a magas követelményeknek.

A Magyar Mérnöki Kamara jogosítási, tanúsítási és továbbképzési rendszereivel támogatja a magyar gazdaságot a nukleáris programban való eredményes részvételre.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…