2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A korhatár előtti ellátásban/szolgálati járandóságban részesülők családi kedvezményének érvényesítéséhez szükséges igazolásról

A korhatár előtti ellátásban/szolgálati járandóságban részesülők családi kedvezményének érvényesítéséhez szükséges igazolásról

Amennyiben az ellátott részére korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság kerül folyósításra és gyermeke(i)re tekintettel családi kedvezmény, családi járulékkedvezmény érvényesítésére lenne jogosult, a családi kedvezmény a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság csökkentése terhére érvényesíthető.

Az erre vonatkozó kérelmet Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz lehet benyújtani, ahhoz azonban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) igazolását is csatolni kell. A NAV igazolása tartalmazza ugyanis az ellátásban részesülő, a vele közös háztartásban élő házastárs, élettárs, valamint a kedvezményezett eltartottak adatait, továbbá az adóévben igénybe vett családi kedvezmény, családi járulékkedvezmény összegét.

A 2014. adóévre vonatkozó igazolást a NAV 2015. június 30-át követően állítja ki, az ellátásban részesülő kérelmére.

Az igazolás kiállítása iránti kérelem a NAV honlapjáról letölthető (www.nav.gov.hu / Letöltések-egyéb / Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták / Tájékoztató a korhatár előtti ellátásban/szolgálati járandóságban részesülők családi adókedvezményének érvényesítéséhez szükséges, az állami adóhatóság által 2014. évre kiállított igazolásról / Kérelem).

A kérelem „minta” használata javasolt, mert ezáltal elkerülhető a kérelem vagy a hozzájáruló nyilatkozat hiányossága miatti hiánypótlási eljárás. A kérelem vagy az azzal azonos adattartalmú, kötetlen formában megírt beadvány benyújtható személyesen az ellátásban részesülő lakóhelye szerinti NAV ügyfélszolgálaton ügyfélfogadási időben, illetve postai úton.

Tekintettel arra, hogy a kiállított igazolás olyan adatokat tartalmaz, amelyek adótitoknak minősülnek, ezért a benyújtott kérelemhez csatolni kell az ellátásban részesülővel közös háztartásban élő házastárs, élettárs közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájárulását az adótitok kiadásához.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszeren (06-40/42-42-42) keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum