2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A kiszámíthatóságot hiányolják a multik

Tapasztalataik azt mutatják, hogy Magyarország külföldi megítélése tovább romlott.
Hosszú távon kiszámítható politikai, illetve gazdasági és társadalmi környezetet szorgalmaz a csütörtökön megjelent jelentésében a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC). Kerekes László, a szervezet elnöke, aki egyben az AkzoNobel Közép-Európa Dél vezérigazgatója is, a HEBC csütörtöki budapesti rendezvényén elmondta, a tanácshoz tartozó cégek magyarországi árbevétele tavaly 3.500 milliárd forint volt, s a 15 multinacionális tagvállalat 18 ezer dolgozót foglalkoztatott.
A Kiszámíthatóság és versenyképesség címmel megjelent jelentés szerint a hosszú távon kiszámítható politikai, gazdasági és társadalmi környezet alapfeltétele az ország fejlődésének és versenyképességének.

A HEBC cégek anyavállalatainak tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarország külföldi megítélése tovább romlott – fogalmaz a jelentés.

A most publikált 13. jelentésben a szervezet ismét szorgalmazza egy hosszú távú, átfogó, politikai ciklusokon átívelő országstratégia kialakítását Magyarország számára – mondta az ezt a fejezetet jegyző Csorba Zoltán. A SUEZ Environnement Hungária igazgatója hozzátette: ki kell jelölni azokat a területeket, ahol Magyarország vezető szerepet kíván elérni a térségben, illetve az Európai Unióban.

Erényi Balázs, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy amikor egy multinacionális vállalat vezetése arról dönt, melyik országban fektet be, akkor ezt nagymértékben befolyásolja az országról kialakított kép. A kiszámíthatóság, a versenyképesség és az országimázs rendívül szorosan összefüggő tényező.

A pénzügyi fejezetet ismertetve Rikard Jonsson, az ABB ügyvezető igazgatója elmondta, bár folytatódik a kilábalás a gazdasági válságból, a HEBC továbbra is gyenge belső keresletet érzékel, a lakosság fogyasztása lassan élénkül. Hozzátette azt is, hogy magas a munkanélküliség, de ennél is sajnálatosabb, hogy a foglalkoztatás bővülése csak lassan követi a konjunktúra javulását.

A HEBC támogat minden olyan adórendszert, amely egyszerű, egységes, jól kommunikált, profitalapú, nem tartalmaz kivételeket és nem torzítja a versenyfeltételeket – fogalmazott Rikard Jonsson.

Kifejtette, a HEBC lényegesnek tartja, hogy a jövőben a fontos döntéseket érdemi konzultáció előzze meg az érintett felekkel, legyen szó új adók bevezetéséről, vagy a magán-nyugdíjpénztárakat érintő kérdésekről.

A HEBC tagvállalatai befektetéseik hosszú távú stabilitásában érdekeltek, ezért mindig nyitottak és készek a konzultációra, a kiszámíthatóság és a kölcsönösen előnyös helyzetek kialakítása érdekében – rögzíti a jelentés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…