2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
A fogyasztói árak 5,9 százalékkal nőttek

A fogyasztói árak 5,9 százalékkal nőttek

A fogyasztói árak 5,9 százalékkal nőttekA fogyasztói árak márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Napi Gazdaság által közölt várakozások 5,7 százalékos inflációról szóltak. A KSH munkatársa elmondta, hogy elsősorban az üzemanyag és az élelmiszer drágulása hajtotta az inflációt havi és éves szinten egyaránt. Az üzemanyag egy hónap alatt 3 százalékkal drágult, ez a havi inflációs adatot 0,2 százalékponttal emelte – tette hozzá. Megjegyezte: a többi főcsoport nem okozott meglepetést, az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakult. Egyedül az idényáras élelmiszerek átlag feletti, havi drágulását emelte ki.

Az EU 27 tagországában az idén februárban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009 februárjában. Árcsökkenést mértek Lettországban (4,3 százalék) és Írországban (2,4 százalék). A legnagyobb áremelkedést Magyarországon (5,6 százalék) és Romániában (4,5 százalék) mérték.

A KSH közlése szerint februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai 0,9 százalékkal növekedtek. Nőtt 8,2 százalékkal az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára, e nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek. Csökkent 2,4 százalékkal a sertéshús, 2,2 százalékkal az étolaj ára.

A ruházkodási cikkek árai egy hónap alatt 2,9 százalékkal emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3 százalékkal nőtt. Az átlagosnál alacsonyabb szinten, 0,4-0,4 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk, szolgáltatások, 0,3 százalékkal a háztartási energia ára.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…