2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A fiatalítás és a modernitás jegyében nyitották meg a 79. OMÉK-ot

A fiatalítás és a modernitás jegyében nyitották meg a 79. OMÉK-ot

Közel negyvenezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével indult el a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK.) A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari tematikájú kiállítása, amelyet Nagy István agrárminiszter és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg.

A modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás jellemzi majd az idén élelmiszeriparra fókuszáló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Magyarország legnagyobb múltú agrárgazdasági eseménye négy napon át a szakmai programok mellett sztárfellépőkkel, gasztronómiai különlegességekkel, öko játszótérrel és élménygazdasággal várja a családokat.

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe. „Több mint egy évszázada rendre bemutatja a magyar föld legjavát.  Mindazt, ami táplál, éltet és megtart minket a Kárpát-medencében több, mint ezer esztendeje. Nem véletlenül lett az idei OMÉK mottója: „A fejlődés hagyománya” – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a magyar agrárium a korszakváltás küszöbén áll, ahol egyedülálló agrár-adottságainkra és értékeinkre építve, korszakos jelentőségű fejlesztéseket és a tudás- és információalapú gazdálkodás széleskörű terjesztését tűzték ki célul.

Az agrárszakma fiatalítására utalva a miniszter kiemelte: „Figyelmünk fokozott mértékben irányul az új nemzedékekre, hiszen nélkülük nem lehet sikeres a mezőgazdaság korszakváltása. A fiatal gazdálkodóink beruházásainak támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítésére, az agrárium vonzóbbá tételére is új energiákat összpontosítunk.”

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta: „az OMÉK az itt bemutatott termékeivel, technológiai újdonságaival és eszközeivel bizonyítja, hogy hazánk megállja a helyét a 21. század élelmiszergazdasági kihívásai közepette.” Jakab István szerint ennek egyik letéteményese, hogy hazánk megalkotta digitális agrárstratégiáját és ma már bevett gyakorlattá vált a precíziós gazdálkodás alkalmazása a földeken. Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a magyar Országgyűlés a jogalkotás területén is megtesz mindent, hogy a gazdák érdekeit érvényesíteni tudják.

A 79. OMÉK partnerországa Marokkó, amely az elmúlt évtized agrárfejlesztéseinek köszönhetően Afrika egyik legfejlődőbb mezőgazdasága lett és ebben a szektorban foglalkoztatják a legtöbb munkaerőt. Mohammed Sadiki, a marokkói Földművelésügyi, Halászati, Vidékfejlesztési, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára a megnyitón felhívta a figyelmet a két ország gyümölcsöző gazdasági és kereskedelmi kapcsolataira. „A Marokkói Királyság számára hatalmas megtiszteltetés az OMÉK partnerországi státusza. Ez a felkérés is bizonyítja, hogy országunk 2008-ban elindított Zöld Stratégiája – amelynek elsődleges célja az agrárium helyzetének javítása és a versenyképesség növelése volt – meghozta gyümölcsét, és amit annak idején a Marokkói Királyság célul tűzött ki, immár nemzetközi környezetben is megállja a helyét.”

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az OMÉK szerepéről beszélt. „Sokat kerestük az utóbbi időszakban az OMÉK helyét a hazai mezőgazdasági kiállítási, vásári piacon. Egyre inkább nőtt az ilyen jellegű rendezvények száma és ebben a változó környezetben kell megtalálnunk az OMÉK jövőjét. A hazai élelmiszergazdaság stabilan fejlődik, sokat dolgozik a Minisztérium és az AMC azon, hogy minél több külföldi célpiacra juttassuk el a magyar termékeket. Látva azonban a világgazdasági trendeket, az  OMÉK jövőbeli pozíciója vásári és szakmai arca mellett egy regionális, üzleti élelmiszerexpo lehet”- emelte ki Ondré Péter.

A megnyitón tizennégy kategóriában adták át az OMÉK-díjakat. A díjazottak listáját a https://omek.amc.hu/ oldalon lehet megtekinteni, ahol a kiállítás aktuális híreit és programjait is megtalálják.

A 79. OMÉK-ra előzetesen 1000 Ft-ért, a helyszínen pedig 1200 Ft-ért válthatnak jegyet, de a nyugdíjasok, a diákok és a fogyatékkal élők 500 Ft-ért léphetnek be. Tizennégy év alatt ingyenes a belépés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…