2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A Donauchem Kft. felavatta új FeCl3/PAC víztisztító vegyianyag-gyárát Kazincbarcikán

A Donauchem Kft. felavatta új FeCl3/PAC víztisztító vegyianyag-gyárát Kazincbarcikán

Az Új Széchenyi Terv keretében, uniós források segítségével új víztisztító vegyianyag-gyár épült fel Kazincbarcikán. A Donau Chemie AG leányvállalata a Donauchem Kft. új, kazincbarcikai vas-klorid (FeCl3) és polialumínium-klorid (PAC) gyára az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatást nyert el. A 2 milliárd forintot meghaladó teljes költségvetésből jelentős részt kitevő támogatás segítségével megvalósult beruházás 20-25 új munkahelyet hoz létre Kazincbarcikán.

A Donau Chemie AG magyarországi leányvállalata a Donauchem Kft. a mai napon megnyitotta Kazincbarcikán, a Wanhua-BorsodChem kazincbarcikai iparterületén felépült FeCl3/PAC gyárát. A gyár a Wanhua-BorsodChem izocianát-előállítása során keletkező sósavat (HCl) használja fel környezetbarát módon víztisztító vegyianyag, nevezetesen évi 75 ezer tonna vas-klorid (FeCl3) és 30 ezer tonna polialumínium-klorid (PAC) gyártására. Ezzel Kelet-Magyarország a víztisztító vegyianyagok fontos forrásává válik.

Az ünnepélyes gyáravatón jelen volt Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter, Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Murányiné Krempels Gabriella, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Patrick Lu, Senior Vice President Operations a Wanhua-BorsodChemtől, továbbá számos fontos közéleti személyiség és gazdasági szakember. Az ünnepélyes gyáravató házigazdája Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója volt.

„Nagyon köszönjük a magyar kormánynak az Új Széchenyi Terv keretében nyújtott támogatását. A támogatás megerősíti hosszú távú stratégiánk és terveink helyességét, hogy a Wanhua-BorsodChem területén magyar gyártású termékek fejlesztésébe invesztáltunk,” mondta el Franz Geiger, s hozzátette: „Nagy várakozásokkal tekintünk a bel- és külföldi vízkezelő-szer felhasználóink kiszolgálása elé.”’

A fejlesztési tárca vezetője az új gyár átadása kapcsán kiemelte az ország gazdásági növekedésében és a foglalkoztatottságban az elmúlt időszakban elért eredményeket. „Meg kell becsülnünk a Magyarországon új munkalehetőséget teremtő vállalkozásokat. Különösen akkor, ha azok az ország rosszabb körülményekkel és kisebb foglalkoztatottsággal küzdő régióiban hajtják végre fejlesztéseiket,’ hangsúlyozta Németh Lászlóné.

„Az Új Széchenyi Tervnek és a Donauchemnek köszönhetően új beruházás valósult meg és új munkahelyek jöttek létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ez a projekt jól illeszkedik helyi fejlesztési terveink közé, és tovább erősíti legfontosabb, regionális értékű ipari kapacitásainkat,” tette hozzá Mengyi Roland.

A Donau Chemie AG 11 országban több mint 900 munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft. 1994 óta működik Magyarországon, és mostantól Kazincbarcikán gyártott vegyianyagokat szállít Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia piacaira, továbbá a magyar vízkezelő-szer felhasználók számára is.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek