2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A 85 éves Pataki Kerámia rajzpályázattal és szecessziós dekorral ünnepelt

A 85 éves Pataki Kerámia rajzpályázattal és szecessziós dekorral ünnepelt

A Pataki Kerámia hazánk egyetlen kerámia manufaktúrája. Az itt készült teás-, kávés-, süteményes készletek, tálalóedények mellett sütőtálaik (pl. Európa Tál, Pataki Tál) sok-sok magyar háziasszony konyhájában megtalálhatóak. Uzelmann Annamária, a Pataki Kerámia sárospataki gyárának ügyvezető igazgatója legfontosabb feladatának a fazekas szakma hagyományainak és a gyár életképességének megőrzését tartja.

” Régiós kerámia nagyhatalom leszünk…”

-már ami a sütőtálakat illeti,- mondta a tulajdonos, – azon a különleges teadélutánon, tegnap egy budapesti teaházban ahol bemutatta a 85. születésnap alkalmából készített legújabb Pataki Kerámiát, a szecessziós sütemény készletet. majd mesélt a cég 85 éves történetéről,viharos időszakairól, válságairól. Azt is elmondta, hogy nagyon jó évet zárnak, és végre véget vetettek annak a rossz gyakorlatnak is, ami korábban jellemző volt, hogy egy lábon állva, egy piacra koncentrálnak. Most már a lengyel és az ausztriai piacra is betették a lábukat.


A Pataki Kerámia hitvallása szerint a kézművesség iránti szeretetet fiatal korban kell kialakítani, így folyamatosan tárt karokkal fogadják az óvodai-iskolai csoportokat. A születésnapi gyerekrajzpályázatra érkezett legjobb pályaművek beküldői különleges Pataki Kerámia készletekkel lettek gazdagabbak és kézhez kapták a saját rajzukkal díszített kerámia edényeket is. Sárospatakon önálló kiállítást szenteltek a több száz beérkezett pályamű bemutatására.
– A gyár padlásán megtalált tárgyi emlékek ihlették meg az egyedi, az első rajztól a festésig kézműves technikával készült szecessziós készlet megálmodóját. A kistányérok gyümölcs vagy sütemény tálalására is kiválóak, de ha üresen kerül az asztalra, akkor a szem lakik jól a csodás színeknek-formáknak köszönhetően. Ebből a jubileumra, 85 darab számozott példányban készül süteményes készlet.

Újságírói kérdésre, azt is elmondta, hogy ezek a csodálatos kézzel készített kerámiák azoknak a vevőknek lopják be a szívükbe magukat, akik nem szeretik, hogy a modern, uniformizált ipar dolgai veszik őket körül.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…