2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

85 %-os készültségben a Herbolya projekt

Kazincbarcika – Lassan rá sem lehet ismerni a város Herbolya-Régi telepi részére, ahol egy több mint félmilliárdos rehabilitációs beruházás zajlik.

Kazincbarcika „Bükk felőli kapuja” elmaradott peremkerületből lassan egy igazi mini városközponttá válik. Néhány hónap alatt olyan változáson esett át a városrész, amit korábban sokan elhinni sem mertek. Az álom azonban mára már valóság, legalábbis 85 %-ban már valóra válva.

Az Európai Uniós által támogatott szociális városrehabilitációs program idén tavasszal kezdődött el, az első kapavágást március 17-én ejtették meg a területen a kivitelezők. A beruházás óriási előrelépést jelent a városrészen élőknek, hiszen az életminőségüket jelentősen javító infrastrukturális (víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, utak) fejlesztések mellett a projekt olyan építő és tartalmi programelemeket is tartalmaz, melyek a tágabban vett szociális helyzetüket is pozitív irányba változtathatja.

 

Képzés és szociális segítség

A beruházás keretében egy új épület „nőtt ki” a földből, ez egy 600 négyzetméter alapterületű, több szintes Képzőközpont. Másik kettőt új funkcióval felruházva bújtattak szemet gyönyörködtető köntösbe, az egyikben Családsegítő Központ, a másikban pedig Közösségi ház kap helyet.

– Nagy büszkeség számunkra, hogy milyen változáson megy keresztül a városrész és hogy tudunk segíteni az itt élőknek – mondta Klimon István alpolgármester.

– Az épületeket élettel és tartalommal is megtöltjük a projekt keretében, a Don Bosco Szalézi Rend folyamatosan szervez felnőttképzéseket, emellett ifjúsági klubot, diákmentor és pedellus programot indítanak. A Herbolyán élők szociális és egészségügyi helyzetének javítását a Családsegítő Szolgálat vállalja magára, de a helyi polgárőr mozgalmat is megszervezik, hogy védjék az ott élők értékeit és a beruházás során megújuló épületeket, parkokat, közösségi tereket.

A beruházás másik része azoknak segít és nyújt új lehetőséget a városi léthez, akik eddig komfort nélküli lakásokban, nagyon szerény körülmények között éltek. Az Ő életminőségük nagyban javulhat, hiszen a beruházás olyan infrastrukturális fejlesztéseket foglal magában, mint a víz- és szennyvízbekötés, a csapadékvíz-elvezetés, illetve útépítés – tette hozzá az alpolgármester.

Július 01-jén már elindult az első felnőttképzési program, egy intenzív 6 hónapos képzés, melyet követően szociális gondozó és ápoló képesítést kapnak a résztvevők. A pályázat a továbbfoglalkoztatásukat is garantálja, két fő az iskolában, három pedig az új Családsegítő Központban dolgozhat majd.

A beruházáshoz kapcsolódva a közterületek is megújulnak, már elkészült az új játszótér, a sport és szabadidőpark, folyik a terület fásítása és további csinosítgatása.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…