2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

3 hónapot kell tanulni egy programozói állásért

Az intenzív programozó tanfolyamok csak néhány éve kezdtek terjedni, de máris óriási a hatásuk: Észak-Amerikában csak a tavalyi évben 18 ezer fejlesztőt képeztek. A vállalatok így gyorsabban kapnak utánpótlást, a munkavállalók pedig pár hónap alatt új karriert kezdhetnek. A rövid idejű, intenzív képzések már Magyarországon is bizonyították életképességüket.

 

Az informatikushiány világszerte óriási problémát jelent, azonban az úgynevezett „coding bootcampek”, vagyis rövid idejű, intenzív programozó képzések valamelyest enyhíthetnek a problémán. Az első ilyen tanfolyamok az Egyesült Államokban indultak, 2013-ban még alig haladta meg a hallgatóik száma a kétezret. 2016-ban viszont már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan 3 hónapig tartó képzéseken a Kanadára is kiterjedő Coding Bootcamp Market Sizing Report szerint.

 

„Manapság nagyon sok olyan programozóra van szükség, akik rutinfeladatokat oldanak meg, ezt pedig egy 3 hónapos tanfolyam alatt be lehet gyakorolni” – magyarázza Filep Szabolcs, a PROGmasters egyik alapítója és mentora. Állítását egy amerikai felmérés is alátámasztja, amely az állásinterjúkon megszokott tesztfeladatokkal vizsgálta a felsőoktatásban diplomát szerző és az intenzív tanfolyamról kikerülő jelöltek felkészültségét. Az eredmények alapján a felsőoktatási hallgatók jobbak voltak az algoritmizálásban és rendszerismeretben – azokon a területeken, ahol több elméleti háttérre volt szükség. A gyakorlati programozás és a webes rendszerek területén azonban az intenzív tanfolyamok hallgatói teljesítettek jobban, mivel több tapasztalattal rendelkeztek.

 

A jobb jövőért tanulnak programozni

 

„Aki intenzív képzésre jelentkezik, az jellemzően dolgozott már valamilyen munkakörben, és nincs lehetősége évekre visszaülni az iskolapadba. Ugyanakkor hajlandó keményen tanulni egy jobb jövőért” – mondta Filep Szabolcs. A PROGmasters alapítója szerint ez nem feltétlenül több fizetést jelent, korábbi képzésük részvevői között volt például kutató biológus és vállalkozó, most pedig tőzsdei elemző és négy nyelven beszélő HR-es tanul náluk programozni.

 

Bodansky Ádám pultosként, felszolgálóként és üzletvezetőként dolgozott, mielőtt jelentkezett a PROGmasters képzésére. „Áprilisban végeztem, azonnal kaptam állást junior szoftverfejlesztőként. Most közel ugyanannyit keresek, mint a tanfolyam előtt, de feleannyi munkaórával – és rendezett jogi helyzetben. Programozóként ráadásul nyitott a lehetőség a folyamatos fejlődésre és az előrelépésre” – mesélte azzal kapcsolatban, hogy miért váltott karriert.

 

„A PROGmasters garantálja az elhelyezkedést és az átlag feletti fizetést, de ehhez a programozójelölteknek is bizonyítani kell” – teszi hozzá Filep Szabolcs. Az érdeklődőknek ingyenes tananyagokat küldnek, amelyből önállóan kell elsajátítani a Java programozás alapjait. A gyakorlófeladatok megoldása után lehet felvételizni a képzésre – a gyakorlatorientált tanfolyamra tehát már csak azok kerülnek be, akik képesek és hajlandóak tanulni.

 

Erős mentorprogram és sok junior – így lesz sikeres a cég

 

Bár a legtöbb informatikai vállalat munkaerőhiánnyal küzd, Ferenczi Balázs, a komplex oktatási-informatikai rendszerekre specializálódott Apertus Kft. fejlesztési vezetője az elmúlt egy év alatt 17-ről 45-re növelte a fejlesztői csapatában dolgozók számát. Ez állítása szerint elképzelhetetlen lett volna az intenzív, néhány hónapos tanfolyamok nélkül. A PROGmasters csapata 2016 nyarán 5 junior Java fejlesztőt képzett a cég számára, majd az őszi képzés végzősei közül további 7 ember állt munkába az Apertusnál.

 

„Az intenzív tanfolyamot végzett hallgatók felkészültsége megfelelő, ugyanazokat a cégspecifikus ismereteket kell csak megtanulniuk, mint bármelyik új kollégának. Miután munkába állnak egy-egy agilis csapat tagjaként, azonnal termelő, hasznot teremtő feladatokat végeznek” – mondta Ferenczi Balázs az Apertusnál és korábbi munkahelyén, az Educatio Kht.-nál szerzett tapasztalatairól. Hozzátette: a csapatépítési terveik szempontjából különösen jó, hogy 3-4 havonta számíthatnak a frissen képzett programozókra, akik már a tanfolyam előtt átesnek egy komoly, többszintű kiválasztási folyamaton.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek