2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • 2017-ben sem lassított a fővárosi agglomeráció ingatlanpiaca

2017-ben sem lassított a fővárosi agglomeráció ingatlanpiaca

A hazai ingatlanpiac 2014-ben vonta magára a figyelmet. Először az árak, majd a forgalom bővült, tavaly pedig az új lakások szegmense lendült fel. Ezek után felmerül a kérdés, mi várható idén. Tud még hova fejlődni a szegmens vagy már elérte a plafont?

Az átlagos ingatlanárak változása Pest megyében és a fővárosi agglomeráció egyes városaiban 2017. január és december között


Nem tudni, meddig tart az építőipar felfelé ívelése
2017-et az újlakások éveként emlegették – nem véletlenül. A 2016-ban nagymértékben megugró építési engedélyek számának hatása ekkor bontakozott ki: jelentősen megugrott az átadott újlakások száma. A képhez egyrészt hozzátartozik a területek közötti eltérés, másrészt az építőiparra jellemző hullámzó tendencia. A novemberi volumen kismértékben – 1,4%-kal – elmaradt az előző hónaphoz viszonyítva, ez a visszaesés azonban nem törte meg az ágazatra jellemző növekvő trendet. Az előrejelzések szerint idén 20-25 ezer lakás kerülhet átadásra, ami a tavalyinál magasabb eredmény.
Az 5%-os áfa körüli bizonytalanság miatt nem lehet előre jelezni, meddig tart a felívelés. Ez ugyanis arra ösztönzi az építési szektor szereplőit, hogy a megkezdett projekteket még 2019 vége előtt fejezzék be és adják át, ezzel elkerülve a 2020-tól visszavezetett 27%-os áfakulcsot. A megfeszített tempóra reagálva újabb drágulási hullám várható, hiszen az ágazat kapacitása csökken, ami az árak és a költségek emelkedését vonja maga után.

Továbbra is bővül a fővárosi agglomeráció ingatlanpiaca
Tavaly országos szinten 12%-kal bővültek az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, az az egyes térségek között azonban különbségek mutatkoznak. Pest megyében 10%-os volt az átlagos növekedés, a fővárosi agglomeráció bizonyos városaiban pedig ennél nagyobb ütemű volt a drágulás. Gödöllőn a megyei szinttel megegyező, Gödön, Szentendrén és Veresegyházon pedig nagyobb mértékű – 14-15%-os – volt a változás.

Az ingatlanárakat górcső alá véve más sorrend érvényesül a városok között, amit tovább árnyal a típus. A Gödöllőn eladó családi házak 240 ezer Ft/m2 átlagárai a megyei szinttel közel megegyeznek, a Szentendrén és Dunakeszin tapasztalható magasabb árszínvonaltól pedig 30-33%-kal elmaradnak.

Átlagos négyzetméterárak Pest megyében és a fővárosi agglomeráció egyes városaiban (2017. decemberi adatok alapján)
A lakáspiacon ettől eltérő tendenciák tapasztalhatóak. A térség viszonylatából kiemelkedik Szentendre és Dunakeszi – 425-470 ezer Ft/m2 –, ehhez képest kedvezőbb átlagos négyzetméterárakkal – 320-325 ezer Ft/m2 – találkozhatnak az érdeklődők Gödöllőn és Gödön.

Több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát

A tavalyi adatok alapján az adásvételek száma meghaladta a 150 ezret, de idén a 160 ezret is elérheti. A legtöbb lakás a fővárosban találta meg új gazdáját, a megyék közül Pest megye vezeti és Nógrád zárja a listát. Ebben a tekintetben nagy különbségek tapasztalhatóak az egyes területek között – Pest megyében több mint 17 ezer, Nógrádban nagyjából 2,3 ezer lakás cserélt tulajdonost –, de a lakásállományt figyelembe véve ettől eltérő kép mutatkozik. Ez alapján nem tapasztalható éles eltérés a megyék között, bár a rangsor élén így is a főváros áll. Itt az összes lakás több mint 4%-át adták el, ez az arány a megyék nagy részében 3-3,5% volt.
Forrás: Ingatlannet.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek