2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
2009. december 21. - Adó-feltöltési határidő

2009. december 21. – Adó-feltöltési határidő

2009. december 21. - Adó-feltöltési határidőKözeledik december 21. napja (december 20.-a az idén vasárnapra esik), mely az adózók meghatározott köre számára egyet jelent a társasági adó-, a különadó, valamint az eva-feltöltési kötelezettség teljesítésének végső időpontjával.

Társasági adó-feltöltési kötelezettsége azon adózóknak van, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. Nincs tehát feltöltési kötelezettségük a 2009-ben alakult, az átalakulás folytán újonnan létrejött társaságoknak, illetve azon adózóknak, akiknek 2008-ban 50 millió forint alatt volt az éves szinten számított árbevételük.

A társasági adóelőleg-kiegészítés összegét a 0901 jelű bevallás 01. lapjának 14. sorában kell bevallani 2009. december 21-ig, sok adózó estében – a bevallási időszakok eltérései miatt- külön bevallásban az egyéb kötelezettségektől. A kiegészítés pénzügyi teljesítésének is ez a határideje.

Ha az adózó kötelezett a feltöltésre, de fizetési kötelezettsége nincs, a bevallást nullásan is be kell nyújtania.

Fontos előírás, hogy azon adózóknak, akiknek feltöltési kötelezettségük áll fenn (esetleg fizetési kötelezettségük nincs), az adóév utolsó havi, illetve negyedévi társasági adóelőleg-fizetési kötelezettségüket az előleg-kiegészítéssel egyidejűleg 2009. december 21. napjáig kell megfizetniük.

A társas vállalkozásokat terhelő különadó előleg, illetőleg a hitelintézeteket terhelő hitelintézeti járadék előleg feltöltési kötelezettség alanya 2009-ben az a társas vállalkozás, illetőleg hitelintézet, amelynek 2008 évben az éves szinten számított árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. A különadó vonatkozásában az adózóknak csak fizetési kötelezettségük áll fenn, bevallást nem kell benyújtaniuk.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának az adóelőleget ugyancsak 2009. december hó 21. napjáig kell kiegészíteni.

Ha az adózó az adóévi várható adó összegét – figyelemmel az adóév során megfizetett előleg összegére is – nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet, az automatikusan felszámolt késedelmi pótlék mellett.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…