2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

200 szuperhős jelölt és 12 profi segéd

Szakmai segítség, apai gondoskodás, inspiráció
12 mentorral 19 csapat készül a rekordállításra
Elkezdték a Goldberg-masinák építését – mi a titok?

Általában keveset beszélünk a szuperhősök mögött tevékenykedő segédekről, akik a háttérből irányítanak, biztonságos és állandó jelenlétükkel támogatják a nagy, sokszor világmegváltó célokat. Elég, ha Batman-re gondolunk, akinek kalandjaiban számtalan figura feltűnik, de egy van csak, aki mindig mögötte áll, Alfred az inas. Ő a hűvös, komor angol lakáj karaktere. A már retrónak számító Magnum-sorozat főhősének, aki magánnyomozóként dolgozik a napfényes Hawaii szigetén, az ügyek megoldásában szintén hűséges támogatója van, a sokszor humoros Higgins személyében. És ne feledkezzünk meg M-ről sem, a világhírű 007-es főnökéről, aki egyáltalán nem a sekélyes hős komor felettesének szerepét tölti be, és nem kevésszer lényeges sarokpontja a történéseknek.

M, mint mentor, avagy minden szuperhős mögött áll valaki
Országszerte, és az sem kizárt, hogy valamelyikünk szomszédjában, titkos receptek alapján szuperhős jelölt egyetemisták építik világcsúcs megdöntésre készülő Goldberg masináikat. A rekord-döntésre készülő 19 mérnökhallgatói csapat támogatására a Bosch-nál 12 fős profi szakember gárda verbuválódott, akik a szuperhősök segédjeihez hűen hol atyáskodnak, máskor inspirálnak, ha kell, aktivizálnak az elcsigázottságban, de felettesnek ők sem mondhatók. A mentorok saját személyes szakmai és emberi tapasztalataikkal igyekeznek egyre közelebb segíteni saját csapatukat a csúcsdöntéshez. A Bosch csoport szuperhős segédei a Robert Bosch Kft. Bosch Budapesti Fejlesztési Központ, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., valamint a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. mérnökei.

„Magam is nagy érdeklődéssel figyelem a készülődést, és örömmel látom, hogy kollégáim a Bosch-nál végzett napi munkájuk mellett óriási lelkesedéssel vesznek részt a csapatok szakmai támogatásában is. A magyar mérnökök, a magyar tudás versenyképessége továbbra is a Bosch magyarországi befektetéseinek és a globális értékteremtés fontos pillérei.” – nyilatkozta Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért felelős elnöke.

Mi a titok? A mentorok elárulják
Bár a verseny már hónapok óta zajlik, és több csapat is elvérzett már útközben; az igazi próbatétel most kezdődik: a tervek alapján elindult az építés. Arra a felvetésre, hogy mi egy jó Goldberg szerkezet titka, a mentorok karakterükhöz és szakmai területükhöz hűen többféle verzióban gondolkodnak. A kéziszerszám fejlesztő mérnök egyáltalán nem meglepő módon az apró méretekre esküszik, míg a Body computer fejlesztő inkább a meghökkentésre helyezné a hangsúlyt. Az sem furcsa, hogy az autóalkatrész gyártásban tevékenykedő ipari mérnök legfontosabb szempontként a működőképességet emelte ki. Van olyan mentor is, aki gyakorlott „Goldberges-nek” számít, így az általa mentorált társulat a nyertesek nyugalmával néz a kihívások elé. Az biztos, hogy az április 27-i versenynapig még rengeteg izgalom és átalvatlan éjszaka vár a csapatokra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek