2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • 1,2 milliárd forint többlettámogatást kapott 37 település környezetvédelmi fejlesztési programja

1,2 milliárd forint többlettámogatást kapott 37 település környezetvédelmi fejlesztési programja

Miskolcon és környékén is kiteljesedik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer

 35 000 gyűjtőedény, 5 000 házi komposztáló, 8 gyűjtőjármű, keverten gyűjtött települési hulladékok előkezelését szolgáló hulladékválogató – többek között ezek a tények is jellemzik azt a környezetvédelmi fejlesztési projektet, amelynek indulásáról sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön Miskolcon.

A fejlesztés megvalósításával tovább „zöldülhet”a térség: az összesen 37 települést érintő, az Európai Unió által támogatott program keretében tovább korszerűsödik és bővül a meglevő települési hulladékgazdálkodási rendszer.

Miskolc eddig is sokat tett azért, hogy környezetbarát városként emlegessék – a törekvést számtalan beruházás bizonyítja, a villamosközlekedés teljes megújulásától a geotermikus energiát használó távhőszolgáltatásig. Ebbe a sorba illeszkedik most az a térség környezeti terhelését tovább csökkentő hulladékgazdálkodási projekt, amely épít a társult települések lakóinak környezettudatos életmód iránti igényére is – mondta a sajtótájékoztatón Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere.

A projekt célja az egységes Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer infrastrukturális fejlesztése. Ennek egyik eleme a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése, amelynek a lakosság számára leginkább kézzel fogható bizonyítéka 35.000 db, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas műanyag edény, valamint 5 000 db, a háztartásban keletkező szerves anyagok visszaforgatására alkalmas házi komposztáló megjelenése lesz. E rendszer része lesz 7 db nagyobb, 16 m³-es felépítményű, és egy kisebb, 8 m³-es felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű, – ismertette a részleteket Merkel Norbert, a projekt menedzsere.

A beruházásnak köszönhetően lehetővé válik egy olyan komplett technológia hadrendbe állítása, amely a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékok mechanikai előkezelését szolgálja – ez a beruházás másik lényeges eleme. A válogatóban üzembe áll két bálafogó adapterrel szerelt targonca, egy teleszkópos rakodó, két gumikerekes homlokrakodó, illetve a hulladéklerakón egy rakodókanalas lánctalpas dózer is. A 3 db miskolci hulladékudvarba egy-egy ún. újrahasználati központot telepítenek, a szelektíven gyűjtött és szétválogatott hasznosítható hulladékok megfelelő tárolása érdekében a Hejőpapiban létesült lerakóban, és Miskolcon a József Attila úti telepen egy-egy fedett bálatároló szín épül.

Hercsik István,
a Mento Környezetkultúra Kft. ügyvezetője, előjáróban elmondta: Ezek a hulladékkezelésről szóló projektek akkor haladnak előre, ha a felhasználók is értik, mi miért történik. Majd részletesen ismertette a Hejőpapiban megvalósuló 4000 négyzetméteres csarnokba beépítendő feldolgozó elemeit. A mechanikai előkezelővel a meglévő hulladékgazdálkodási rendszer jelentősen korszerűsödik. A mechanikai előkezelő mű alkalmas lesz a lakossági eredetű kevert települési hulladékokból energetikailag hasznosítható, ún. RDF-termék, illetve értékesíthető másodnyersanyagok előállítására, környezetbarát modern technológia alkalmazásával. Így a lerakás helyett egy magasabb szintű kezelés – előkezelés és hasznosítás – valósulhat meg, aminek köszönhetően kevesebb hulladék kerül véglegesen a lerakóra. Az újrahasznosítható mennyiség bővülésével pedig a rendszer fenntartható működése is megoldódik.

A programot a korábban a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium – mint Önkormányzati tulajdonközösség – valósítja meg, amelynek gesztora Miskolc önkormányzata. Tagja 36 további környékbeli települési önkormányzat: Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, valamint Vatta.

Az ebben az évben „termőre forduló” pályázatról a pozitív döntés a 2011 szeptemberi benyújtást követően még abban az évben megszületett, 2012 márciusában sikerült megkötni a támogatási szerződést is – mostanra pedig lezárult valamennyi közbeszerzési eljárás, legutolsóként ez év januárjában a kivitelezésre vonatkozó is. A nyertessel, az MGH Miskolc Konzorciummal (tagjai: MENTO Környezetkultúra Kft., GEOHIDROTERV Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) megkötött szerződés szerint a rendszernek 2015 januárjára kell működőképesnek lennie, a projekt végleges lezárására pedig 2015. március-április közötti időszakban kerülhet sor.

Időközben a támogatási összeget – Miskolc és a tagönkormányzatok javaslatai, további fejlesztési ötletei kapcsán, a projekt költség-haszon elemzésének felülvizsgálata és a közbeszerzések során jelentkezett többletköltségek megemelt támogatási aránya alapján – több alkalommal is megemelte a Kormány. Így 2013-ban – az eddigi 2,2 milliárd Ft mellé – a projekt 1,2 milliárd Ft többlettámogatáshoz juthatott. A tagönkormányzatok számára talán még ennél is jobb hír, hogy az általuk biztosítandó önerő mértéke majd félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. A projekt jelenlegi elszámolható összköltsége 3.693.374.200 Ft, amelyből 3.407.071.847 Ft a támogatás és 290.763.353 Ft az önerő. A támogatást a Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió finanszírozza. (Összehasonlításul: a projekt eredeti összköltsége 3.019.504.000 Ft volt, 2.206.339.132 Ft össz-támogatással.)

A megvalósuló beruházást a Miskolc Térségi Konzorciumot alkotó önkormányzatok 100%-os tulajdonában lévő nonprofit közszolgáltató működteti majd, ami garancia lehet a költségek nyomon követhetőségére, a folyamatok átláthatóságára, a jó színvonalú szolgáltatásra, és a lakosság számára elfogadható, törvényileg szabályozott szolgáltatási árakra.

Mint azt szerkesztőségünk kérdésére Hercsik István elmondta a tájékoztatón, körülbelül 30 embernek terem a projekt munkahelyet,  s hozzátette az alvállalkozók a kivitelezők a mi térségünkből kerülnek ki, mint ahogy az Ő cégük is Miskolcon és Bodrogkeresztúron tevékenykedik.

Amire az alpolgármester szerint ezzel a beruházással előkelő helyre kerülünk az uniós országok között is.: az a hulladékkezelés szelektivitása, környezetbaráttá tétele, de ez a Green City-hez csatlakozott város esetében természetes kell, hogy legyen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek