2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

Erre költik az állami támogatást a felújítók

A maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatás bevezetése alapjaiban változtatta meg a hazai építkezési-felújítási helyzetet. Annak érdekében, hogy a családok minél hatékonyabban felhasználhassák a rendelkezésükre álló támogatási lehetőségeket a ismert  országos építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértők által felkészítette értékesítő munkatársait, valamint egy tájékoztató weboldalt is elindított a felújítók számára.

A hálózat tagvállalat pedig elsőként vezette be az „Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése” nevű szolgáltatás, amelynek köszönhetően több mint 500 család vette igénybe a szakértők segítségét. A személyre szabott szolgáltatás során profi szakemberek személyes konzultációk során pontról-pontra mutatják be a szolgáltatást igénybe vevők számára a teljes folyamatot, az állami támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok összegyűjtésétől kezdve egészen a sikeres bírálatig.

A cég most egy kutatást végzett a szolgáltatást igénybe vevők körében, amely teljeskörű képet nyújt arról, hogy mire és hogyan költi el a támogatási összeget egy átlagos felújító Magyarországon.

A kutatásból kiderül, hogy a felújítást igénybe vevőkről általánosságban elmondható, hogy nem csupán érdeklődők, de a munkálatokat megkezdő felújítók, azonban mindössze 50 százalékuk fejezte már be a munkálatokat, míg a megkérdezettek másik felénél még folyamatban van a felújítás. Elenyésző volt viszont azoknak a száma, akik még nem álltak neki a munkálatoknak.

A válaszadók közel 100 százaléka több terület fejlesztésére fordította a támogatást. A háztartáson belüli, felújításra váró területek közül kiemelkedő a homlokzati nyílászárók cseréjének aránya, de a homlokzati szigetelés, és a tető korszerűsítésével is sokan foglalkoznának. Érdekesség, hogy a klíma a válaszadók mintegy harmadánál fordul elő, akárcsak a gépészeti fejlesztések (pl. szivattyú, kazántelepítés, csere). A sor végén a kerítés, a terasz és az erkély felújítása, korszerűsítése található.

Általánosságban elmondható, hogy a magyar építőiparban szakemberhiány van és kivitelezőből is szűkösség jellemző. A szakemberek kiválasztásában kulcsfontosságú a körültekintés, hiszen a nagy kereslet előhívhatja a kontárokat, ráadásul az ideális kivitelező megtalálása egyedül szinte lehetetlen küldetés, mondja a válaszadók 87 százaléka is, akik baráti ajánlás alapján választottak kivitelezőt, szemben a közösségi média csatornáival (8,7%) illetve a szakemberkereső portálokkal (4.3%).

A válaszokból kiderült, hogy a felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17 százalék azok aránya, akik már egy hónapon belül találnak szakembert– nagyságrendileg hasonló számban vannak azok is, akik hat hónappal vagy hosszabb idővel gondolkoztak előre, amikor lefoglalták a kivitelezőket.

A felméréséből az is kiderül, hogy a szakemberek megtalálását követően a válaszadók egészen magas, 42 százaléka egyáltalán nem, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt az átadási határidőkben.  A válaszadók további 60 százalékának körében egyenlően oszlik el a 2-3 hetes, az 1-2 hónapos, illetve a 3-6 hónapos csúszás.

A válaszok vizsgálata elég egyértelműen azt mutatja, hogy az állami támogatásra pályázók döntő hányada – a kiírás feltételének megfelelően – egyformán költött munkadíjakra és építőipari termékekre. Ám van egy kisebb szegmens, ahol a balansz valamiért felborult; jellemzően az anyagköltség javára, ami az elmúlt egy év alapanyag-áremelkedéseit figyelembe véve nem is meglepő.

Visszatérő megfigyelés, hogy a magyarok fele úgy véli, hogy szakember segítségének igénybevétele nélkül is elbír a felújítási feladatokkal. Ez a mentalitás a kutatási adatok alapján is visszaköszönt, mikor a kitöltők körében azt vizsgálta, hogy kivitelezővel, vagy saját maguk vágnak-e bele a munkálatokba. A válaszok alapján a festést, a tapétázást, a kertépítést a többség (65%) bátran a saját kezébe veszi, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján – sőt még villanyszerelésre és gépészeti szerelésre is van példa. Mivel ezek hozzáértést és szakértelmet igényelnek nem úgy, mint egy click-rendszerű laminált padló, így ilyesmit csak szakmai ismeret birtokában érdemes és szabályos saját kezűleg elvégezni.

A jelenleg hatályos információk alapján az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás 2022 végén búcsúzik, aktuálisan nincs hír arról, hogy a közeljövőben hasonló mértékű támogatás állna a felújítók rendelkezésére. De ne felejtsük el, hogy van pár betartandó sarokdátum, melyek közül a legfontosabb a december 31-e – ez a támogatás igénylésének benyújtási határideje, és a munkálatoknak is eddigre el kell készülniük. Ezt szem előtt tartva még a kicsit későn ébredők is odaérhetnek a célvonalba, vagyis aki eddig nem tette, de belevágna a felújításba és igénybe venné az állami támogatást, annak még van lehetősége rá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…