2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gazdaság » Gazdaság » A prémium italok útja a fenntarthatóság irányába
szesz

A prémium italok útja a fenntarthatóság irányába

Hogyan vezethet a prémium italok készítésének gyakorlata a fenntarthatóság felé? Melyek a gyártás azon részegységei, ahol a standard folyamatok felülvizsgálata pozitív változást idézhet elő? Ha a bolygó jövőjét nézzük, ezeknek a kérdéseknek komoly jelentősége van. Ezért is nézzük meg őket közelebbről.

Miért vezethet a prémium italkészítés útja a fenntarthatóság felé? 

Az italgyártóknak egész egyszerűen mozdulniuk kell ebbe az irányba. Ellenkező esetben versenyhátrányba kerülhetnek, ugyanis a fogyasztók egyre inkább tudatosabbá, jobban mondva környezettudatossá válnak ezen a téren. Borítékolható tehát, hogy például az iDrinks szeszes ital választékában is folyamatosan egyre több olyan termék lesz elérhető, amely a fenntarthatóság jegyében kerül gyártásra.

A vásárlók odafigyelnek rá, hogy milyen anyagokat visznek a testükbe, és mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után a fogyasztói magatartásukkal. Ennek megfelelően olyan brandeket preferálnak, amelyek a termelési gyakorlatukat tekintve elkötelezettek a környezettudatosság mellett.

Ékes példa a prémium italok és a fenntarthatóság párhuzamára

Az úgynevezett Grain-to-Glass lepárlás folyamata kiválóan példázza a követendő irányt. Maga az eljárás a gabonaszemtől a palackozásig környezetvédelmi szemléletet reprezentál, és szerencsére egyre több brand tesz lépéseket erre.

Maga a mechanizmus azt jelenti, hogy a korábbi standard gyakorlattal ellentétben a prémium italok készítői a helyi gazdaságban vagy a szeszfőzdében termesztett gabonát használják a prémiumminőségű whiskyk, vodkák létrehozásának folyamatában.

A helyi kukorica, búza és árpa felhasználásának egyik nagy előnye, hogy segít elkerülni a szállítás által generált ökológiai lábnyomot. Nem mellékesen a dolog pozitív hozadéka az is, hogy az ily módon készített italban az adott hely íze, sajátos zamatbirodalma is feltárulhat.

A fenntarthatóság kulcsát a saját gazdálkodásból származó összetevők jelenthetik

Még akkor is, ha a lokális nyersanyagok felhasználására való törekvés némi kiszolgáltatottságot jelent a helyi időjárás szeszélyeivel szemben. A gyártóknak viszont egyre inkább vállalni kell ezt, ha a környezetvédelmi célokat teljesíteni szeretnék.

Pláne azért is, mivel így az elkészült italok temperamentumosabbak lehetnek az átlagosnál. Sőt, az összetevőkön túl is kínálkozhatnak lehetőségek, például az energiahasználat racionalizálásával és a biohulladék feldolgozásával is fenntarthatóbbá alakítható a gyártás.

Hasonlóképp komoly potenciált jelent a palackozás és a szállítás forradalmi újragondolása. Amennyiben a felsoroltak mellett a mesterséges összetevők felhasználása is kiszorul az italgyártásból, akkor jó okunk lehet bizakodni a fenntarthatóbb jövőt illetően./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!